30 jaar World Wide Web: voorbeeld voor bitcoin?
Op 8 maart 1989 stuurde Tim Berners-Lee van de CERN een voorstel naar zijn baas. ‘Vaag, maar opwindend,’ kreeg hij als reactie terug. Het gaat om een voorstel voor het World Wide Web (WWW). Wat hij niet wist, is dat zijn vinding de wereld zou veranderen. Bewandelt bitcoin uiteindelijk dezelfde weg?
World Wide Web als killer-app voor internet
Om een misverstand de wereld uit te helpen, het WWW is niet hetzelfde als het internet. Een primitieve versie van het internet bestond namelijk al langer, het Amerikaanse leger gebruikte het al in de jaren 70.
Wat is het WWW dan wel? Het WWW is het protocol wat webbrowsers gebruiken. Om een website te bezoeken voer je een websiteadres in, bijvoorbeeld www.btcdirect.eu (zeker de moeite waard om eens te bezoeken). Je drukt op enter, en je wordt direct naar de site gebracht. Applicaties vormen geen onderdeel van het WWW. Denk hierbij aan Facebook, YouTube, e-mail of Netflix, maar hun respectievelijke websites dan weer wel.
Eerder was het bezoeken van een webpagina nog een erg ingewikkeld proces, vooral gebruikt door het leger of door wetenschappers. Maar met het WWW werd internet toegankelijk voor iedereen.
Bitcoin als killer-app voor cryptocurrency’s?
De beginjaren van bitcoin hebben wel wat weg van de begintijd van het internet en het World Wide Web. Ook toen leek het ideaalbeeld van een toekomst met een nieuwe technologie nog ver weg. Maar de ontwikkelingen gingen snel, en het WWW zoals we het nu kennen is na dertig jaar niet meer weg te denken uit de samenleving.
Volgt cryptocurrency het voorbeeld van het internet? Dat zou dan betekenen dat bitcoin de killer app wordt voor cryptocurrency. Crypto’s bestaan pas een decennium en velen vragen zich af waar die killer app is, die crypto nog groter gaat maken. Wij zijn van mening dat die killer app waarschijnlijk een doorontwikkeling is van bitcoin.
We moeten niet vergeten dat bitcoin pas tien jaar bestaat, er is nog genoeg ruimte voor ontwikkeling. Zeker als je bedenkt dat een groot deel van de bevolking nog niet bekend is met bitcoin. Ook niet gek, want voor veel Westerse landen lijkt een gedecentraliseerd betaalsysteem een overbodige behoefte. Maar niets is minder waar, in landen als Venezuela kan bitcoin juist een uitkomst bieden.
2019 kan een spannend jaar worden voor bitcoin. Nieuwe technologieën zoals het Lightning Network maken betalen met bitcoin makkelijker dan ooit. En initiatieven zoals Bakkt maken de cryptovaluta ook bij grotere investeerders bekend.