Verliezen lange-termijn bitcoin holders diepste punt in twee jaar

De lange-termijn bitcoin holders beginnen verliezen op te schrijven die vergelijkbaar zijn met die van de laatste bearmarkt. Analisten van Glassnode verwachten echter dat de pijn voorlopig nog wel in de markt blijft en zelfs nog erger kan worden. Momenteel zitten lange-termijn bitcoin holders – mensen die bitcoin 155 dagen of langer in bezit hebben – op de grootste verliezen sinds maart 2020.

Gerealiseerde verliezen schieten omhoog

Op basis van een meting van de waarde van bitcoin die richting de beurzen worden gestuurd, berekende Glassnode een opgeteld gerealiseerd verlies van meer dan 0,006 procent van de totale market cap van bitcoin. In de onderstaande grafiek kunnen we aflezen dat het hiermee om de zwaarste verliezen sinds maart 2020 gaat. De diepste piek in de grafiek zagen we rond het einde van 2018. Destijds bereikten de opgetelde verliezen meer dan 0,015 procent van de totale market cap van bitcoin.

Als de geschiedenis zich herhaalt, dan kunnen de verliezen nog wel even aanhouden. Tijdens de afgelopen bearmarkt van 2018 tot 2019 duurde de periode van gerealiseerde verliezen wat langer dan we reeds hebben gezien. Destijds duurde deze zware periode voor bitcoin holders ongeveer 12 maanden, terwijl we er nu pas één maand inzitten. Glassnode schrijft ook dat de huidige verliezen lijken op die van eerdere bearmarkten, maar dat ze langer zouden moeten aanhouden om daadwerkelijk vergelijkbaar te zijn.

Institutionele beleggers blijven positief

Ondanks de aanhoudende malaise op de markt, zijn professionele beleggers positief gestemd over bitcoin. Zo blijkt althans uit het laatste rapport van CoinShares, waarin onderzoekers schrijven over de kapitaalinstroom van professionele beleggers in bitcoin-fondsen. Die bereikten vorige week een positief getal van 100 miljoen dollar (ongeveer 95 miljoen euro).

Interessant is het verschil tussen de bitcoin- en ethereum-fondsen. Terwijl bitcoin-fondsen in 2022 een plus van meer dan 500 miljoen dollar (475 miljoen euro) noteerden, hebben de broeders van ethereum tot nu toe een uitstroom van 357 miljoen dollar (339 miljoen euro). Dit suggereert dat het sentiment voor ethereum momenteel een stuk minder is dan voor bitcoin.

Over de afgelopen 24 uur noteerde de bitcoin koers een min van 5,92 procent en voor de afgelopen zeven dagens zelfs een verlies van 8,14 procent. Die cijfers brengen de bitcoin koers momenteel op 27.658 euro. Ethereum doet het nog minder met een verlies van 6,76 procent in de afgelopen 24 uur en een verlies van 12,53 procent in de afgelopen week. Ethereum handelt momenteel met een koers van 1.645 euro.

Capitulatie op komst?

Met de verdere daling van de bitcoin koers komt de markt verder onder druk te staan. Op het moment van schrijven staan minder dan 25 procent van alle bitcoin in het groen. Dat betekent dat ze op een verlies staan ten opzichte van de laatste keer dat ze op de blockchain van wallet zijn gewisseld. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de eigenaar daadwerkelijk in het rood staat, maar het schetst een goed beeld van de staat van de markt.

In de bovenstaande grafiek van Glassnode kunnen we zien dat een vergelijkbare structuur in het verleden voorafging aan verdere dalingen. Als deze grafiek van Glassnode een goede voorspeller van de toekomst van de bitcoin koers blijkt, dan staat ons waarschijnlijk nog één laatste capitulatie te wachten.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin