Verwarring over uitstel ETF’s

Op 24 juli meldde de Securities Exchange Commission (SEC) dat zij hun beslissing over de aanvraag van een bitcoin-ETF uitstellen. Coindesk publiceerde hierop een bericht waarin zij in de titel niet vermeldde om welke ETF-aanvraag het ging. Dit zorgde voor verwarring in de cryptogemeenschap. In dit artikel helderen wij dit misverstand op.

Is er nou wel of geen uitstel?

De SEC heeft op 24 juli bekend gemaakt dat zij de beslissing over een ETF-aanvraag zullen uitstellen tot september. Het gaat echter niet om de ETF-aanvraag van de Chicago Board Options Exchange (CBOE) maar om een aanvraag van Direxion Investments.

Beide partijen hebben bij de SEC een aanvraag ingediend om ETF’s te mogen verkopen. Het belangrijkste verschil zit hem in de partijen zelf. De CBOE is namelijk een van de grootste optiebeurzen ter wereld. Sommige media stellen daarom dat het de CBOE-aanvraag is die de bullrun van deze week heeft veroorzaakt.

Het is dan ook niet gek dat mensen schrokken toen ze lazen dat de beslissing werd uitgesteld. Gelukkig is het dus de aanvraag van Direxion die wordt uitgesteld, en niet de aanvraag van de CBOE. Direxion is een relatief kleine partij die vooral particuliere klanten bedient.

De aanvraag van de CBOE leeft dan ook veel meer onder de cryptogemeenschap dan de aanvraag van Direxion. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal reacties op de website van de SEC:

  • Op de aanvraag van de CBOE zijn ruim 270 reacties binnengekomen.
  • De aanvraag waar Coindesk over schrijft moet het doen met twee reacties.

Overigens is de deadline van de CBOE-aanvraag 16 augustus.

Wat is een ETF?

Een ETF is een beleggingsproduct waarmee investeerders indirect in een product kunnen investeren. Daarmee kan je bijvoorbeeld je risico spreiden, maar het is ook handig als je in een ongereguleerde markt wil investeren. Denk bijvoorbeeld aan de cryptomarkt.

De partij die ETF’s verkoopt (bijvoorbeeld de CBOE) heeft daarvoor een vergunning nodig. De SEC houdt de verkoop van ETF’s streng in de gaten. Hierdoor is het een gereguleerd product. Daardoor kunnen grote institutionele partijen als banken en verzekeraars op een gereguleerde manier in bitcoin investeren.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze blog van 24 juli.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.