Bitcoin remittance naar El Salvador is vorige maand verviervoudigd

In mei van dit jaar zijn er vier keer zo veel bitcoin transacties gedaan in El Salvador vergeleken met een jaar geleden. Het gaat dan specifiek om remittance-betalingen, ofwel geld wat van het buitenland naar het moederland wordt verzonden. Toch wordt het overgrote deel aan remittance-betalingen naar El Salvador nog in fiatgeld verzonden.

Geld verzenden naar El Salvador moet goedkoper

Chainalysis onderzocht de blockchain van bitcoin nadat President Nayib Bukele van bitcoin een wettig betaalmiddel maakte in El Salvador. Een van de redenen waarom hij dit wil, is om remittace makkelijker en vooral goedkoper te maken. Volgens de president blijft er namelijk veel geld aan de strijkstok hangen van faciliterende partijen. Niet dat dat per se erg is, deze partijen zijn broodnodig, maar het geeft El Salvadorianen de kans om afstand te nemen van dit systeem.

Vier keer zoveel als 2020

De vraag die dan opkomt, wordt er nu al gebruik gemaakt van remittance in bitcoin? Chainalysis zegt dat in mei van dit jaar er voor 1,7 miljoen dollar aan bitcoin-remittance betalingen zijn verzonden. Ze kijken dan naar verzendingen van minder dan 1000 dollar. In mei 2020 ging het nog om 424.000 dollar.

Transacties van minder dan 1000 dollar deze omvang worden vaak gebruikt als een proxy om het aantal overschrijvingen te bepalen van Salvadoraanse expats die in het buitenland werken. In 2019 bestond bijna 6 miljard dollar, ofwel een vijfde van het BBP van El Salvador, uit remittance. Volgens de Wereldbank een van de hoogste percentages ter wereld. De Wereldbank schreef ook dat de overmakingen naar El Salvador in de eerste drie maanden van 2021 een derde jaar steeg vergeleken met 2020. Hiervan komt 95% uit de Verenigde Staten.

Bron: Chainalysis

Bitcoin is wettig betaalmiddel

El Salvador werd ‘s werelds eerste land dat eerder deze maand van bitcoin een wettig betaalmiddel maakte. Dit betekent dat bitcoin kan worden gebruikt om landelijke belastingen te betalen, door bedrijven moet worden geaccepteerd en niet onderworpen zal zijn aan vermogenswinstbelasting in het land.

Vermogenswinstbelasting wordt over assets zoals aandelen geheven en niet over valuta’s. Zoals gezegd is er nog een voordeel, remittance in bitcoin wordt op deze manier aangemoedigd, want een significant deel van de 6,5 miljoen inwoners van El Salvador heeft geen bankrekening. Als zij bitcoin ontvangen, hoeven ze dit niet eerst te verkopen voor fiat voordat ze boodschappen kunnen doen. Inwoners zonder bankrekening kunnen met hun wallet-app betalen bij elk bedrijf in El Salvador.

Ook gaaf is dat de president het staatsenergiebedrijf LaGeo heeft opgedragen om hun faciliteiten beschikbaar te stellen voor het minen van bitcoin. LaGEo maakt gebruik van actieve vulkanen om geothermische energie te creëren.

Het IMF heeft zijn zorgen geuit over het besluit van de president om bitcoin te legaliseren.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.