Vitalik Buterin: ‘Layer-2 oplossingen maken betalen met crypto weer een optie’

Het brein achter Ethereum, Vitalik Buterin, is dankzij Layer-2 oplossingen weer optimistisch over betalingen met crypto. Layer 2 staat voor de tweede laag van een blockchain, een technische oplossing die de eerste laag ontziet ontziet van drukte. Dankzij die oplossingen dalen de transactiekosten in theorie weer tot een fractie van een cent.

Datacompressie is essentieel

Op dit moment is de Korea Blockchain Week aan de gang en daar is Vitalik Buterin uiteraard bij aanwezig. Het team van Cointelegraph sprak de oprichter van Ethereum, die in dat gesprek onder andere het belang van datacompressie aansneed.

Volgens Buterin is dat zelfs de “laatste horde” om de transactiekosten naar fracties van een cent te brengen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het Ethereum-team hier momenteel hard aan werkt. Buterin zelf sprak lovend over het “solide werk” dat de ontwikkelaars momenteel rondom dit onderwerp afleveren.

“Vandaag de dag liggen de transactiekosten met ‘roll ups’ tussen de 0,10 en 0,25 dollar. In de toekomst, met alle verbeteringen die ik zojuist besprak, kunnen die kosten zakken tot 0,05 of zelfs 0,02 dollar per transactie. Zo veel goedkoper en betaalbaarder en een complete game changer”, aldus de optimistische Buterin.

“Bitcoin doet niet waar het voor gemaakt is”

Hoewel bitcoin nu vooral functioneert als een store of value, wijst Buterin op de oorspronkelijke belofte uit de white paper. Satoshi Nakamoto presenteerde bitcoin in 2008 als een vorm van ‘peer-to-peer elektronisch cashgeld’ dat goedkoper was dan traditionele betaalmethoden. Dat laatste was volgens Buterin het geval tot 2013, maar vanaf 2018 gaat die belofte niet meer op.

“Het is een visie die, denk ik, gaandeweg een beetje vergeten is. Simpelweg omdat het uit de markt geprijsd is”, aldus Buterin. Er zijn volgens Buterin echter genoeg oplossingen onderweg om dat probleem op te lossen. Voor bitcoin noemt hij uiteraard het Lightning Netwerk als een goede kandidaat.

Toepassingen voor cryptobetalingen

In het gesprek met Cointelegraph bespreekt Buterin ook de toepassingen voor goedkopere cryptobetalingen. Het eerste wat hij opnoemt zijn lage-inkomenslanden of plekken waar het bestaande financiële systeem niet effectief is. Op dat soort plekken heeft crypto volgens Buterin de potentie om mensen van essentiële financiële infrastructuur te voorzien.

Als tweede schetst Buterin dat goedkope transacties in de context van Ethereum ook niet-financiële applicaties een boost kunnen geven. Hier geeft de oprichter van Ethereum onder andere domeinnaam-servers als voorbeeld. “Je moet een transactie sturen om een DNS-naam te creëren […] Als dat 11 dollar kost, dan gaan mensen dat niet doen”, zo legt Buterin uit.

De strijd om schaalbaarheid

Afgezien van deze toepassingen, is het volgens Buterin zaak om het onderwerp schaalbaarheid niet te zien als een saaie technologierace. Een race waarbij de focus alleen maar ligt op het verlagen van de kosten. “Ik denk dat schaalbaarheid compleet nieuwe klassen van toepassingen mogelijk maakt”, aldus de bedenker van Ethereum.

Op het moment van schrijven kost het nog relatief veel geld om blockchain-transacties in te schieten. Als het in de toekomst praktisch gratis is, dan kan dat veel interessante dingen mogelijk maken. Uit dit soort interviews lijkt altijd naar voren te komen dat Buterin vooral enthousiast is over het onontdekte: de toepassingen die we nog moeten vinden.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.