Vitalik Buterin van Ethereum over adoptie van cryptocurrency

Wij cryptonerds zitten er midden in en velen van ons doen ons best om de rest van de wereld te overtuigen van het nut en de kracht van bitcoin, ether, blockchain en al dat andere moois. Helaas is de realiteit dat cryptocurrency nog niet massaal geaccepteerd wordt. Cryptocurrency wordt maar op beperkte schaal gebruikt als een vorm van valuta, waardeopslag of rekeneenheid.

Schaalbaarheid, aantal transacties blijven achter

Vitalik Buterin, de vijfentwintigjarige baas van Ethereum, sprak onlangs met het Canadese The Star over de adoptie van cryptocurrency. Hij sprak uitgebreid over wat hij denkt dat nodig is om cryptocurrency te laten slagen.

De Canadees-Russische programmeur is één van de meest gerespecteerde individuen in het wereldje van cryptocurrency. Als hij praat, dan wordt er geluisterd. Hij zegt tegen The Star dat schaalbaarheid één van de belangrijkste problemen blijft. Deze horde moet overwonnen worden wil crypto massaal gebruikt worden.

Hij heeft geen ongelijk. Bitcoin kan op de normale blockchain slechts zeven transacties per seconde verwerken. Hier zijn al wel oplossingen voor, denk aan een extra laag om de blockchain heen waarop het Lightning Network kan draaien. Maar de meeste bitcoinbedrijven doen nog maar weinig met Lightning en zijn dus gebonden aan zeven transacties per seconde.

Ethereum komt met Serenity

Maar wat dat betreft moet Vitalik ook de hand in eigen boezem steken. Hoewel Ethereum het dubbele aantal transacties van bitcoin aankan, is dat nog steeds niet bijster veel. Vitalik is zich hiervan bewust, daarom bouwt zijn team aan een oplossing genaamd Serenity. Hiermee worden veel concepten samengebracht om tot een verbeterde schaalbaarheid te komen. Denk hierbij aan technieken als sharding, proof-of-stake, verbeteringen aan de virtual machine en een herziening van de Merkle Tree. Vitalik: ‘Het hele protocol wordt efficiënter en er komt een hele reeks kleine technische dingen aan waar je nog nooit van gehoord hebt.’

Nog meer hordes

Maar met het oplossen van schaalbaarheid zijn we er nog niet. Buterin zegt dat er ook problemen zijn met bruikbaarheid, accountbeveiliging en privacy. En de allerbelangrijkste vraag van Buterin: hoe verander je de technologie in iets dat mensen zullen gebruiken? Met andere woorden, ook al is de technologie perfect (gemakkelijk te gebruiken, veilig, privé, snel, gedecentraliseerd, enz) hoe zorg je ervoor dat het grote publiek hier ook de vruchten van plukt?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.