Alle Bitcoin geldautomaten moeten per direct sluiten in Verenigd Koninkrijk

De Britse financiële waakhond Financial Conduct Authority (FCA) heeft alle uitbaters van Bitcoin geldautomaten brieven gestuurd dat ze per direct moeten stoppen. Al deze ATM´s zijn illegaal verklaard door de FCA.

Weigeren deze uitbaters? Dan worden ze middels harde sancties gestraft. Met deze geldautomaten (bij gebrek aan een beter woord), kunnen gebruikers contant geld storten, hiervoor krijgen ze crypto gestort op hun eigen ontvangstadres.

Witwassen via crypto geldautomaten

Je raadt het vast al: de perceptie is dat dit natuurlijk perfect is voor het witwassen van geld. Zonder adequate achtergrondcontroles (KYC) van gebruikers is dit een doorn in het oog van regelgevers. Deze controles zijn wel aanwezig, maar alleen bij grote bedragen, bij kleine stortingen is er geen controle.

De FCA heeft hier eerder haar bezorgdheid over geuit en op de website van dit overheidsorgaan valt te lezen dat ze gebruikers en bedrijven waarschuwen. De Britse krant The Telegraph schreef eerder deze week dat de toezichthouder had gewaarschuwd voor de mogelijkheid van witwassen tijdens een juridisch beroep door een Bitcoin ATM-operator.

Verplichte registratie

De FCA zei: “We hebben exploitanten van cryptogeldautomaten in het VK gewaarschuwd om hun machines te sluiten of om handhavingsmaatregelen te nemen.”

“Crypto-geldautomaten die cryptoasset-uitwisselingsdiensten aanbieden in het VK, moeten bij ons zijn geregistreerd en voldoen aan de Britse witwasregelgeving. Geen van de bij ons geregistreerde cryptoasset-bedrijven is goedgekeurd om crypto-geldautomaten aan te bieden, wat betekent dat allen die in het VK actief is, dit illegaal doet en dat consumenten ze niet zouden moeten gebruiken.”

In de VK werkt het eigenlijk net als in Nederland. In beide landen moeten cryptobedrijven op een registratie staan, zo hebben bijvoorbeeld BTC Direct en BLOX een registratie bij De Nederlandsche bank.

Sluiten.. of anders

De FCA gaat verder: “We maken ons zorgen over crypto-geldautomaten die in het VK actief zijn en zullen daarom contact opnemen met de operators met de opdracht de machines te sluiten of verdere actie te ondernemen.”

De toezichthouder kan deze bedrijven verbieden andere financiële zaken te doen, boetes opleggen of strafrechtelijke vervolging instellen. Volgens Coin ATM Radar zijn er 81 werkende Bitcoin geldautomaten. De meeste staan in supermarkten en buurtwinkeltjes.

Bron: Coin ATM Radar

Ze worden gerund door ten minste acht uitbaters, die volgens The Telegraph geen van allen een vergunning hebben van de FCA en die allemaal zijn verteld om de machines uit te zetten en ze uit winkels te verwijderen.

Verhuizen naar Oost-Europa

Gidiplus is één van deze uitbaters. Dit bedrijf verloor kortgeleden een rechtszaak, dit was een poging om het besluit van de FCA om het een licentie te weigeren ongedaan te maken. De toezichthouders zei namelijk dat Gidiplus wat betreft achtergrondcontroles tekort schiet.

Gebruikers hoeven zich pas bij stortingen hoger dan 250 Britse pond te registreren, volgens de FCA zorgt dit ervoor dat grote aantallen “muilezels” kleine bedragen storten om detectie te ontwijken.

Olumide Osunkoya, de eigenaar van Gidiplus, zei dat zijn machines niet langer operationeel waren. Hij zei dat hij ze had verkocht aan een koper in Oost-Europa, waar de controles minder streng zijn, en dat andere operators in het VK waarschijnlijk hetzelfde zullen doen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Als

    11 maart 2022