Verenigd Koninkrijk wil eerst stablecoin lanceren, dan wetgeving en dan CBDC
Het Verenigd Koninkrijk kan een Europese primeur beleven door als eerste een eigen crypto te lanceren. Het gaat om een stablecoin, ofwel een CBDC, van het pond en deze zal alleen worden gebruikt door het bankwezen.
Mocht het VK als eerste in Europa een eigen digitale crypto lanceren, dan hopen ze hiermee het bedrijfsleven te overtuigen dat het land een cryptohub kan worden.
Stablecoin is eerste stap
Na een ontmoeting met het Britse parlement heeft Andrew Griffith, minister van Economische Zaken bevestigd dat het land waarschijnlijk binnenkort een stablecoin zal lanceren. Griffith sprak op dinsdag 10 januari met een werkgroep van de Schatkist van het Britse parlement over crypto.
Hij zegt dat het Verenigd Koninkrijk er toegewijd aan is om van het land een wereldwijde crypto-hub te maken, en dat de introductie van een stablecoin de eerste stap in het proces zou zijn. Hij merkte op dat de stablecoin zou worden gebruikt voor financiële afwikkelingen tussen banken. Verder verklaarde Griffith dat een externe aanbieder de stablecoin noodzakelijk zou uitgeven.
Verschil met CBDC
Hiermee lijkt Griffith bedoeld of onbedoeld een onderscheid te maken tussen een stablecoin en een Central Bank Digital Currency (CBDC). Normaal gesproken wordt de term stablecoin gebruikt om een crypto te kenmerken die altijd evenveel waard probeert te zijn en uitgegeven is door de private sector. Denk aan USDT die altijd 1 dollar waar probeert te zijn en uitgegeven is door Tether.
Als een digitale munt wordt uitgegeven door een centrale bank, dan wordt deze juist een CBDC genoemd. Maar in dit geval noemt Griffith de digitale munt een stablecoin en geen CBDC, terwijl de munt vervaardigd zal worden door de Britse centrale bank.
Wetsvoorstel over crypto
De lancering van de stablecoin zal hand in hand gaan met het wetsvoorstel Financial Markets Infrastructure. Beide items zijn opgenomen in de Financial Services and Markets Bill, die op 10 januari in tweede lezing in het House of Lords is aangenomen.
Het wetsvoorstel geeft de Financial Conduct Authority de nodige autoriteit om de cryptocurrency-industrie te reguleren, inclusief stablecoins. Het maakt het ook mogelijk om nieuwe betaalapps een licentie te geven en op de markt te brengen. Het zal een paar maanden duren voordat het wetsvoorstel klaar is.
Na stablecoin, komt CBDC
Ondertussen verwacht Griffith dat de stablecoin zal leiden tot de introductie van een Central Bank Digital Currency. Tot nu toe is een eventuele CBDC niet zonder controverse.
‘We moeten ze op orde krijgen. Ik heb liever dat alles in orde is dan dat we de eerste zijn. Het zal een activiteit met een lange doorlooptijd worden’, zei hij.
Vervolgens zal de Schatkist een openbare raadpleging lanceren om te bepalen hoe een CBDC er uit zou moeten zien.
Om privacykwesties weg te nemen, merkte Griffith op dat de overheid niet de regie in handen zal nemen als de CBDC voor consumenten ontwikkeld wordt. Uiteindelijk heeft de overheid hierdoor geen toegang tot individuele transactiegegevens. In plaats daarvan zouden banken de leiding hebben over deze activa en gebruikers helpen hun transacties te beheren.
We zijn benieuwd naar meer details, want dit lijkt wel heel veel op het huidige systeem.