Vliegende start Binance: 40.000 nieuwe gebruikers in Oeganda

Maar liefst 40.000 nieuwe gebruikers hebben zich in de eerste week van het lanceren van Binance Oeganda geregistreerd op het nieuwe platform. De cryptocurrency exchange heeft sinds begin oktober een hoofdkantoor gevestigd in dit land. Inwoners kunnen Oegandese shillings inruilen voor bitcoin en ether.

Binance in Oeganda

Volgens Binance is Oeganda nog maar het begin van de uitbreiding. De exchange wil ook diensten aanbieden in andere Afrikaanse landen, zoals Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika. Wei Zhou, financieel directeur bij Binance:

‘Oeganda is ons beginpunt om andere Afrikaanse landen te bereiken. Dit is slechts de eerste stap om Afrika te kunnen bedienen.’

Verschillende inwoners maken dus al gebruik van de diensten van Binance Oeganda. Maar waarom heeft de exchange nu eerst voor Oeganda gekozen, en niet voor een ander Afrikaans land?

Banking the ‘unbanked’

Dat heeft te maken met het aantal inwoners die nog niet is aangesloten bij een bank. Deze mensen worden de ‘unbanked’ genoemd. Volgens onderzoek van de universiteit van Stanford heeft bijna driekwart (74%) van de Oegandese huishoudens geen toegang tot een bank of bankrekening. Zij behoren tot de groep van de ‘unbanked’.

Er zijn verschillende redenen waarom deze groep mensen niet aangesloten zijn bij een bank. Zo wonen inwoners vaak ver van een bank, of weten zij niet hoe zij het papierwerk moeten invullen. Cryptocurrency’s zoals bitcoin en ether bieden een passend alternatief voor deze groep inwoners. Op deze manier krijgen Oegandese burgers eenvoudig toegang tot geld. Zij hebben daarvoor alleen een internetverbinding voor nodig.

Maar ook bij de ‘banked’

Niet alleen Oegandese inwoners zonder bank hebben baat bij cryptocurrencies. Ook degenen die al aangesloten zijn bij een bank kunnen crypto goed gebruiken. Tien procent van de inwoners van Oeganda ontvangt namelijk geld van bekenden uit het buitenland. Hierbij moet er veel transactie fee worden betaald. Dit blijkt uit een onderzoek van het Oegandese bureau voor statistiek.

Het voordeel van cryptocurrencies is dat het geen grenzen kent. Of je nu bitcoins overmaakt naar een wallet in Oeganda of in Nederland, de transactiefee en de snelheid blijven hetzelfde.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.