Zo maak je gebruik van de volatiliteit van de bitcoinprijs

De bitcoinprijs kan extreem volatiel zijn. En dat went eigenlijk pas als je al wat langer bitcoin hebt. Een goed voorbeeld hiervan is de daling van 50% op 12 maart, deze werd vooral veroorzaakt door relatieve nieuwkomers.

Jonge adressen

Verschillende analyses van de piek van transacties die we op 12 maart 2020 zagen, laten zien dat de meerderheid van de verhandelde bitcoins werden verkocht door adressen waar de bitcoins minder dan een jaar op stonden.

Sylvain Saurel van InBitcoinWeTrust concludeert hieruit dat de meeste traders die hun coins op 12 maart verkochten, deze  waarschijnlijk in de tweede helft van 2019 kocht toen de prijs rond de 10.000 dollar stond.

Bitcoin onder de marktprijs

Sommigen besloten zelfs om hun Bitcoins ver onder de marktprijs te verkopen, zoals op Coinbase zichtbaar was, waar de het grootste verschil in bitcoinprijs zichtbaar was. De gemiddelde prijs van bitcoin was op andere beurzen 4.400 USD maar op Coinbase werd bitcoin verkocht voor de paniekprijs van 3.800 dollar.

Volatiliteit is bewuste eigenschap

Deze emotie en de bijbehorende volatiliteit kan je bondgenoot zijn, of je vijand. Saurel zegt hierover dat de beweeglijkheid van de koers geen ongelukje is, maar juist een bedoelde eigenschap van bitcoin.

Bitcoin is ontworpen om continu te werken. Transacties kunnen 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag worden uitgevoerd. Wat er ook gebeurt, bitcoin blijft transactieblokken toevoegen aan zijn blockchain. Bitcoin is van iedereen en heeft geen centrale leider die willekeurige beslissingen kan nemen om de werking ervan te beïnvloeden.

Meest vrije markt van de wereld

Hij noemt bitcoin de enige vrije markt van de wereld. In tegenstelling tot Wall Street, dat de handel stopzet zodra de markt op één dag meer dan 7% verliest, zal bitcoin blijven functioneren, ongeacht of zijn prijs 10% of 50% verliest.

Op 12 maart verloor bitcoin binnen enkele uren 60 miljard dollar aan waarde maar geen enkele bitcoinner peinst over een reddingsplan van de overheid, of hulp van buitenaf. Wall Street verloor afgelopen weken 30% en de reactie van de Amerikaanse Centrale Bank is een enorm reddingsplan voor de Amerikaanse economie.

Begrip is beter dan FOMO

Saurel zegt dat mensen die bitcoin kopen als de prijs hoger is dan 10.000 dollar, zij dit doen vanuit een FOMO-gevoel (Fear of Missing Out). Dit gevoel wordt aangewakkerd als de prijs een psychologische drempel overgaat.

Hij waarschuwt dan ook dat het gevaarlijk is om bitcoin te hebben, zonder dat je het volledig begrijpt. Want velen bezitten bitcoin, maar geloven niet in de revolutie die bitcoin teweeg kan brengen. Dit zorgt ervoor dat mensen capituleren als de prijs sterk daalt zoals op 12 maart 2020. Saurel zag dit ook al in 2018 gebeuren.

Begrijp je bitcoin niet? Dan verlies je

Zijn conclusie luidt dan ook dat over het algemeen mensen die bitcoin kopen zonder te begrijpen hoe het werkt, het meeste geld verliezen. Hij gaat nog een stap verder door te adviseren dat als je twijfelt over bitcoin, dan kan je het beter niet kopen. Dat voorkomt dat je geld verliest als je toegeeft aan je emoties.

Het devies is om kalm te blijven. Bitcoin is jong en moet de pubertijd nog zien te overleven, daarom zijn er nog veel schommelingen. Het is altijd leuk om te zien als bitcoin boven de 10.000 of 15.000 dollar stijgt, maar dat zijn kortetermijnpleziertjes. De ambitieuze doelen zijn op de lange termijn gericht.

Dus ga door met je leven en maak niet de fout om bitcoin te verkopen die je voor 5.000 dollar hebt gekocht. Wees geduldig en blijf geloven in bitcoin.  Hoe langer je wacht, hoe groter de beloning. Wanneer Bitcoin net zo scherp daalt als op 12 maart 2020, doe dan een stap terug.

Hij adviseert om uit te zoomen en je niet te laten leiden door de waan van de dag.

Je zult het grotere plaatje zien. De basisprincipes van bitcoin blijven uitstekend, en het is slechts een kwestie van tijd voordat alle teleurgestelden in het huidige systeem zich bij de gelederen van Bitcoiners voegen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.