‘Bitcoin en cryptocurrency zullen zorgen voor volgende financiële crisis’

Brett Heath verwacht dat cryptocurrency een grote rol zal spelen in het ontstaan van de volgende financiële crisis.

Heath is de CEO van edelmetalenbedrijf Metalla Royalty & Streaming. Dit Canadese bedrijf is opgericht in 1983 en vertegenwoordigt een waarde van een half miljard dollar. Metalla biedt blootstelling aan edele metalen via royalty’s en streaming in goud en zilver.

De term goudstreaming beschrijft een financiële transactie waarbij een bedrijf vooraf contant geld verstrekt aan een mijnbouwbedrijf voor het recht om in de toekomst tegen verlaagde prijzen goud te kopen. Voor beleggers is het een andere manier om blootstelling aan goud en edelmetalen aan het portefeuille toe te voegen.

Vergelijkbaar met eerdere crises

Heath sprak vandaag met Kitco News, hij vergeleek cryptocurrency met de dot-com bubbel van de vroege jaren 2000 en de financiële crisis van 2008:

‘Als je terugkijkt op de afgelopen decennia en je kijkt naar alle financiële crises die hebben plaatsgevonden, weet je, ze hebben allemaal een aantal dingen gemeen. En een daarvan is de massale adoptie van een nieuw financieel product of een nieuwe technologie die nog niet zo goed wordt begrepen.’

Nieuwe financiële producten zijn een probleem

Hij blikt terug op de financiële crisis van 2008:

‘Als we even teruggaan naar de hypotheekcrisis van 2008, toen maakten we massaal gebruik gemaakt van door hypotheken gedekte effecten, door onderpand gedekte schuldverplichtingen. En toen het publiek dit eenmaal had omarmd, crashte dit nieuwe financiële product. Het was een enorm probleem.’

De CEO beschreef cryptocurrency’s als een licentie voor de particuliere sector om geld te drukken, terwijl hij vraagtekens zette bij de hoeveelheid liquiditeit die sinds begin 2020 in de markt is gepompt.

Oneindig veel geld

Heath vergelijkt dit met de M1, het totale liquide geld in omloop van de Verenigde Staten. Hierover zei hij dat de M1 sinds januari 2020 vier en een half keer zo groot is geworden.

Bron: fred.stlouisfed.org

Volgens de Federal Reserve ging de M1 van 1,1 miljard dollar in januari 2020 naar ongeveer 18,2 miljard in april 2021.

‘Dat is een buitengewone stijging in zo’n korte tijd. Maar als je naar cryptocurrency kijkt met behulp van de totale marktkapitalisatie van cryptocurrency, dan is dat meer dan vertienvoudigd.’

Geen intrinsieke waarde

Heath lijkt bezorgd te zijn over het systeemrisico van massale investeringen in een activaklasse die volgens hem geen intrinsieke waarde heeft, met als eindresultaat een uitverkoop vergelijkbaar met de dot-com bubble van de vroege jaren 2000:

‘Als je zoveel kapitaal uit digitale wallets over de hele wereld hebt weggevaagd, geloof maar dat er belangrijke financiële gevolgen zullen zijn.’

Bitcoin is niet schaars

Kortgezegd, hij gelooft niet dat bitcoin goud kan inhalen als middel om waarde in op te slaan. Daarnaast is hij niet overtuigd dat het feit dat er maar 21 miljoen bitcoins kunnen zijn, een teken van waarde of schaarste is. Dit onderbouwt hij door te wijzen op andere cryptocurrency’s met een lagere koers dan bitcoin die volgens hem betere technologie hebben:

‘Hoe zit het met de andere 10.000 cryptocurrency-gerelateerde tokens en munten die er vandaag de dag bestaan, waarvan er velen betere technologie hebben, betere privacy en veel minder energie verbruiken?’

Komen zijn uitspraken als een verrassing? Nee. Heath is immers iemand die met zijn vingers vol in de edelmetalen zit, en belang heeft bij een sterke positie van goud.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Logisch dat deze mijnheer negatief is over Bitcoin en andere crypto’s immers die snoepen uiteindelijk waarde af van edelmetalen en dat is zijn business.

  28 mei 2021
 • Wat een lulverhaal

  28 mei 2021
 • Wat een lulverhaal, jullie praten alleen maar naar je eigen portemonnee. Oplichting en pyramidespel… Zie hier de info over liquide middelen in de US. https://fred.stlouisfed.org/series/CURRCIR

  Echt te min dat je gewoon maar wat grafieken in een bericht kwakt om daarmee de coins te pompen.

  29 mei 2021
 • Volgens mij heeft iemand helemaal geen kennis van zaken hier.

  Integendeel tot goud en diamant , wat overigens helemaal niet schaars is, is Bitcoin wel schaars. We zijn 10 jaar verder en nog is de hardcap 21M. Dat zal nooit veranderen omdat het niet kan veranderen. Ook al zou meer dan meerdeeheid van de miners dat willen.

  Ja er zijn technieken die beter zijn op sommige vlakken, maar dat betekent niet dat het Bitcoin in gaat vervangen.

  29 mei 2021
 • De belangrijkste overeenkomst tussen dot com, financiële crisis en crypto is dat in aanloop naar de crashes op grote schaal particulieren naar de beleggingsmarkt gelokt worden met ‘te mooi om waar te zijn’ beloftes.

  Bitcoin: Een vertienvoudiging van je inleg in twee jaar tijd, en iedereen wordt er beter van! Klinkt best logisch toch?

  31 mei 2021