PayPal biedt bitcoin en andere cryptocurrency aan, dit zijn de voordelen en nadelen

De totale waarde van de cryptomarkt is sinds gisteren met 25 miljard dollar gestegen na het nieuws dat PayPal cryptocurrency betalingen mogelijk zou maken. Positief nieuws natuurlijk, maar er zijn wel wat kanttekeningen waar de gemiddelde gebruiker van op de hoogte moet zijn.

De nummers zijn positief

Er wordt in ieder geval wel een enorme markt aangeboord, betalingsprovider PayPal heeft bijna 350 miljoen gebruikers en 26 miljoen verkopers in zijn netwerk, dus de introductie van cryptobetalingen wordt zeker gezien als bullish voor de industrie.

Markt bepaalt

Vrijwel alle cryptocurrency koersen schoten omhoog en bitcoin steeg vannacht naar een nieuw jaarlijks hoogtepunt van 13.200 dollar. De markt heeft gesproken, en heeft dit nieuws als positief bestempeld. Maar er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen.

Ten eerste staat PayPal niet toe dat crypto-activa worden verzonden naar externe wallets. Dus in theorie kan PayPal, de fees maar zelfs de prijs van bitcoin op hun platform naar believen aanpassen. Bijvoorbeeld voor gebruikers die terug willen converteren naar fiat.

Hoge kosten en geen verzending

Als je PayPal gebruikt hebt om van valuta te wisselen of om geld naar een rekening in een ander land te sturen, dan heb je ook de hoge fees meegemaakt. Afhankelijk van welke valuta er omgerekend moet worden, kan de spread soms wel oplopen tot 8%.  Jason Lau van OKCoin wees ook op de in rekening gebrachte vergoedingen:

Bovendien staat PayPal niet toe dat je crypto verzend naar een andere PayPal gebruiker. Dat ziet ook Jake Chervinsky, hij wil hier graag over in gesprek met de juristen van PayPal.

PlanB kan zich ook vinden in deze kritiek, maar heeft dit in latere tweets wel genuanceerd. Hij blijft bullish en noemt het zelfs fase 5 van zijn plan.

Amerikanen delven onderspit door regels

Nog een nadeel voor vooral Amerikanen, is dat PayPal de belastingdienst altijd mag meekijken. PayPal biedt aanvankelijk alleen cryptodiensten aan Amerikaanse rekeninghouders, en Amerika heeft toevallig enkele van de strengste belastingregels ter wereld.

De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) classificeert crypto-activa zoals Bitcoin als eigendom, niet als valuta, en daarom zijn ze onderworpen aan vermogenswinstbelasting. Dit betekent dat PayPal-gebruikers die cryptovaluta kopen, verkopen of uitgeven, belastbare gebeurtenissen genereren die moeten worden gerapporteerd.

Als een gebruiker bijvoorbeeld een smartphone koopt met bitcoin, moet hij de prijs aangeven waarvoor hij de BTC heeft gekocht, en de prijs die het was toen hij het voor het artikel verkochten, waarbij hij belasting moest betalen over eventuele winsten die het mogelijk heeft gemaakt,  naast BTW over alle gekochte artikelen.

De documentatie voor rapportage is een mijnenveld en PayPal heeft al verklaard dat het aan het individu is, en niet aan hen, om belastingaangiften in te vullen.

Maar.. de cijfers!

Maar nogmaals, er zijn kanttekeningen en voorlopig lijken dit niet meer dan kanttekeningen. PayPal introduceert het concept van cryptocurrency bij honderden miljoenen nieuwe gebruikers, en zorgt ervoor dat 26 miljoen winkels langzaamaan gewend raken aan het accepteren van bitcoin.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.