Voormalig Ethereum ontwikkelaar krijgt 5 jaar gevangenis

Voormalig Ethereum ontwikkelaar Virgil Griffith moet 63 maanden brommen en een boete van 100.000 dollar (92.000 euro) betalen voor zijn hulp aan Noord-Korea. In september bekende Griffith schuld voor het schenden van internationale sancties tegen Noord-Korea. Tegen de regels in gaf Griffith in april 2019 een presentatie tijdens een crypto-conferentie in Pyongyang.

Op de misdaad staat een maximale straf van 20 jaar, maar Griffith heeft daar in een deal met de federale aanklagers 63 tot 78 maanden van weten te maken. Wat een gevangenisstraf van 5 tot 6,5 jaar betekent. Griffith heeft echter al twee jaar in hechtenis gezeten, waarvan hij 14 maanden op borgtocht op vrije voeten was. De overige 10 maanden tellen al mee voor zijn straf.

Verdediging vraagt om clementie

Voordat Griffith het eindoordeel van de rechter te horen kreeg, werd hem nog de kans geboden om een laatste tegenwerping of opmerking te maken. Griffith wisselde hierop enkele blikken uit met zijn ouders en vrienden in de rechtszaal, waarop zijn advocaat met een verzoek om clementie begon. Een verzoek om clementie betekent in juristentaal een verzoek om een mildere straf.

Brian Klein, de leidende advocaat van Griffith, verzocht rechter Castel factoren te overwegen die volgens hem niet zijn meegenomen in het eindoordeel. Met name de barre omstandigheden in het Metropolitan Detention Center (MDC) in Brooklyn, waar Griffith is vastgehouden.

Klein beschreef in zijn betoog verschillende moeilijke en onmenselijke omstandigheden. Bijvoorbeeld het feit dat er tijdens de COVID-19 uitbraken geen mogelijkheid was om familie op bezoek te krijgen. Beperkte toegang tot dekens en warme kleding en Griffith moest zelfs gedwongen zijn gootsteen als toilet gebruiken. Verder werd Griffith beperkt tot twee of minder maaltijden per dag. Maaltijden die voornamelijk bestonden uit brood met pindakaas en jam. Dit komt omdat de gangs in het MDC de keuken in hun macht hebben.

“Ik heb mijn les geleerd”

Adovocaat Klein informeerde de rechter ook over een recent psychologisch onderzoek dat Griffith heeft ondergaan. Waarin twee persoonlijkheidsstoornissen aan het licht zijn gekomen. Het gaat om Narcissistic Personality Disorder (NPD) en Obsessive Compulsive Personality Disorder (OCPD). Volgens de verdediging van Griffith verklaart dit zijn “obsessie” met Noord-Korea en het feit dat hij tegen de adviezen van familie en vrienden die kant op ging.

Verder gaf Klein aan dat Griffith volledig toegewijd is aan zijn therapie en dat zijn psychiater hem als “behandelbaar” bestempeld. Griffith zelf sprak over zijn tijd in de gevangenis als een periode van reflectie, waarin hij zijn egoïsme heeft erkend. “Ik heb mijn les geleerd”, aldus Griffith.

Griffith hielp Noord-Korea om sancties te omzeilen

De rechter was allerminst overtuigd van het verhaal van advocaat Klein en de woorden van Griffith zelf. Castel begon daarna met het oplezen van een reeks tekstberichten en e-mails waarin Griffith toegeeft dat hij informatie met Noord-Korea deelt om het Kim-regime te helpen de sancties te omzeilen.

Wat de rechter het meeste tegenstond was dat Griffith tijdens de conferentie in Noord-Korea een traditioneel Noord-Koreaans pak droeg en daarmee voor een krijtbord stond met de tekst “Geen sancties!”. Volgens de rechter is hard optreden in deze zaak belangrijk op andere te ontmoedigen gesanctioneerde landen te steunen op de manier waarop Griffith dat gedaan heeft.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.