Cryptocurrency leenbedrijf Voyager vraagt faillissement aan

Voyager Digital heeft in New York een faillissement aangevraagd, dit valt te lezen in de faillissementsaanvraag die het cryptocurrencybedrijf heeft ingediend.

Het gaat om een zogenaamde hoofdstuk 11 type faillissementsaanvraag. Hoofdstuk 11 faillissementsprocedures zetten alle civiele rechtszaken stop en stellen bedrijven in staat om een herstelplan op te stellen terwijl ze operationeel blijven.

Meer dan 100.000 schuldeisers

Het bedrijf heeft tussen de 1 miljard en 10 miljard dollar aan cryptocurrency-activa op de balans staan. Daar tegenover staat ook dat ze tussen de 1 miljard en 10 miljard dollar aan geschatte verplichtingen hebben. Naar verwachting zullen er meer dan 100.000 schuldeisers zijn.

Drie dochterbedrijven

Drie dochterbedrijven genaamd Voyager Digital Holdings, Voyager Digital LLC en Voyager Digital, Ltd. zoeken bescherming. Voor elk van deze drie bedrijven zijn faillissementsaanvragen ingediend bij de faillissementsrechtbank van het zuidelijke district van New York.

Volgens deze documenten wordt het bedrijf vertegenwoordigd door Kirkland en Ellis LLP.

Vrijdag stopte Voyager opnames

De problemen kwamen vlak voor het weekend aan het licht. Afgelopen vrijdag stopte Voyager namelijk de opnames, stortingen en de handel in crypto. Dit deden ze zogenaamd vanwege de huidige marktomstandigheden.

“Dit was een enorm moeilijke beslissing, maar we geloven dat het de juiste is gezien de huidige marktomstandigheden”, zei CEO Stephen Ehrlich destijds. Zojuist deelde Ehrlich dat het bedrijf vrijwillig een herstructurering aangaat.

Three Arrow Capital sleept iedereen mee

Voyager deelde het bed met Three Arrow Capital (3AC). Laatstgenoemde bedrijf had een lening van 650 miljoen dollar bij Voyager maar kan deze niet terugbetalen. 3AC heeft inmiddels ook een faillissement aangevraagd.

In het persbericht over deze ‘herstructurering’ valt te lezen dat 3AC een grote rol speelde in de val van Voyager. Ehrlich:

“Deze uitgebreide reorganisatie is de beste manier om activa op het platform te beschermen en de waarde voor alle belanghebbenden, inclusief klanten, te maximaliseren. Voyager’s platform is gebouwd om investeerders in staat te stellen toegang te bieden tot crypto-activahandel met eenvoud, snelheid, liquiditeit en transparantie. Hoewel ik sterk geloof in deze toekomst, de langdurige volatiliteit en besmetting in de cryptomarkten in de afgelopen paar maanden, en de wanbetaling van Three Arrows Capital (“3AC”) op een lening van de dochteronderneming van het bedrijf, Voyager Digital, LLC, vereist dat we nu weloverwogen en beslissende actie ondernemen. Het hoofdstuk 11-proces biedt een efficiënt en billijk mechanisme om het herstel te maximaliseren.”

Volgens Frances Coppola bestond bijna de helft van de bezittingen van Voyager uit uitstaande leningen. Ongeveer 60% van deze leningen komen (na faillissement is ‘kwamen’ wellicht een beter woord) voor rekening van 3AC.

Broker en leenbedrijf

Het verdienmodel van Voyager kun je vergelijken met BlockFi. Het is een broker, dus je kan er crypto kopen en verkopen, maar je kunt er ook crypto stallen om hier rente over te verdienen. Deze crypto lenen ze vervolgens weer uit aan bijvoorbeeld 3AC. Om crypto te lenen dien je zelf wel een onderpand aan te bieden om het bedrijf enige zekerheid te geven. In het geval van 3AC bleek die zekerheid niet genoeg en nu staat Voyager op omvallen.

Crypto-bedrijven, en kredietverstrekkers in het bijzonder, hebben de afgelopen weken te maken gehad met solvabiliteitsproblemen, waardoor gebruikers hun geld niet konden opnemen. Celsius zette deze trend vorige maand in gang en kondigde medio juni aan dat het de opnames zou opschorten. CoinLoan, CoinFLEX en Voyager zelf hebben de afgelopen dagen allemaal beperkingen of zelfs opnames volledig stopgezet.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.