Oppositie zet vraagtekens bij nieuwe bitcoin wetgeving El Salvador
Een politieke partij in El Salvador is een rechtszaak begonnen vanwege de nieuwe bitcoin wetgeving van President Bukele. De partij heeft de zaak aangespannen vanwege constitutionele vraagtekens bij de nieuwe wet. Als het de politieke partij lukt om deze rechtszaak te winnen, dan kan het bitcoin-verhaal van El Salvador weleens vroegtijdig ten einde komen.
Het gaat om de politieke partij Farabundo Martí National Liberation Front (FMLN) die onder leiding van aanklager Oscar Artero een zaak gestart is. Volgens Artero is de nieuwe wetgeving gebrekkig als je kijkt naar de legaliteit en grondslagen waar het op gebaseerd is. Daarnaast vraagt hij zich af in hoeverre is nagedacht over de eventuele schadelijke effecten voor El Salvador.
FMLN is relatief kleine partij in El Salvador
Als we op basis van het electoraat een inschatting moeten maken van de succeskansen van de FMLN, dan moet het wel goed komen met de bitcoin-wet. In de vorige verkiezingen behaalde de kleine partij namelijk slechts 7 procent van de stemmen in El Salvador. Het New Ideas van Bukele was met meer dan 66 procent van de stemmen een stuk dominanter.
Waarschijnlijk is de rechtszaak dan ook een politieke storm in een glas water en probeert de oppositie Bukele vooral in de weg te zitten. Jaime Guevara, de wetgever van de FMLN, noemt de bitcoin-wet vooral een manier om de “Nuevas Ideas” van Bukele sneller door te drukken ten koste van het volk. Hij beschrijft de rechtszaak dan ook als een vertegenwoordiging en verdediging van het volk van El Salvador.
Uit een recente enquête, uitgevoerd door de kamer van koophandel van El Salvador, blijkt dat meer dan 80 procent van de El Salvadorianen niet geïnteresseerd zijn om hun salaris en betalingen in bitcoin te ontvangen. In totaal deden er 1.600 mensen mee aan de enquête, wat betekent dat het over een behoorlijke groep mensen gaat.
El Salvador niet klaar voor salarisuitbetalingen in bitcoin
Behalve de mening van het volk is ook de minister Rolando Castro van arbeid en sociale zaken van het land niet optimistisch over het adopteren van een bitcoin standaard. Castro heeft namelijk geroepen dat het land nog niet klaar is om bitcoin te adopteren voor salarisuitbetalingen. Het kan dus nog wel even duren voordat het land daadwerkelijk overgaat op een bitcoin standaard.
De FMLN is niet de enige organisatie die zich tegen de bitcoin wetgeving keert, de Wereldbank heeft namelijk ook al geweigerd mee te werken aan de implementatie van het plan. Met name vanwege “milieutechnische redenen en tekortkomingen wat betreft de transparantie van bitcoin.” Vooral de laatste reden is bijzonder, aangezien binnen bitcoin iedere transactie openbaar toegankelijk is en transactie vaak kunnen worden teruggeleid naar de verzender.
De komende weken moet het juridische team van Bukele dus aan het werk om de rechtszaak in het voordeel van de partij te beslechten. Mocht namelijk blijken dat de nieuwe wet daadwerkelijk ingaat tegen de grondwet, dan komt het bitcoin-avontuur in El Salvador vroegtijdig ten einde. In ieder geval wat de officiële juridische weg betreft.