Vrouw van gearresteerde Tornado Cash ontwikkelaar haalt uit naar Nederlandse autoriteiten

Ksenia Malik, de vrouw van Tornado Cash ontwikkelaar Alexey Pertsev, haalt uit naar de Nederlandse autoriteiten die haar echtgenoot als een “gevaarlijke crimineel” behandelen na zijn arrestatie van afgelopen week. Pertsev werd op 12 augustus gearresteerd door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), en mag tot nu toe nog steeds niet met zijn vrouw praten.

Behandeld als een gevaarlijke crimineel

In gesprek met Cointelegraph deelt Malik dat haar echtgenoot in Nederland wordt behandeld “alsof hij een gevaarlijke crimineel is.” Malik maakt zich zorgen over het feit dat Pertsev zonder waarschuwing is gearresteerd voor iets waar zij het kwaad niet van inziet. “Het is onbegrijpelijk voor mij dat iemand gearresteerd kan worden voor het schrijven van open source code”, aldus Pertsev.

Malik zegt dat ze op dit moment geen flauw idee heeft hoe het met haar echtgenoot gaat en ze zich alleen maar kan voorstellen hoe moeilijk het voor hem moet zijn. Als de uitspraken van Malik kloppen, dan hebben de Nederlandse autoriteiten Pertsev compleet geïsoleerd, zelfs één kort belletje behoort niet tot de mogelijkheden. Ondanks het feit dat Malik zich behoorlijk hulpeloos voelt, krijgt ze vanuit allerlei hoeken steun.

20 augustus protest in Amsterdam

Decentralized Finance aggregator 1inch organiseert op 20 augustus een protest voor Pertsev en het recht voor ontwikkelaars om open-source code te ontwikkelen. 1inch toont zich enorm betrokken bij het voorval, want eerder noemde het de arrestatie van Pertsev al de “creatie van een gevaarlijk precedent dat het einde van open source software kan betekenen.” Als ontwikkelaars niet meer veilig zijn vanwege de manier waarop anderen hun software gebruiken, dan is het waarschijnlijk snel klaar met open source software.

Het protest voor Pertsev en open source software in het algemeen vindt plaats op 20 augustus om 16:00u op de Dam in Amsterdam. Tot nu toe hebben 28 mensen zich aangemeld voor het evenement en lijkt de opkomst beperkt te blijven tot een kleine groep. Mocht je dit een belangrijk onderwerp vinden en geen tijd hebben om morgen bij het protest aanwezig te zijn, dan kun je in de Telegram-groep alsnog je steun uitspreken.

Niet iedereen is rouwig om arrestatie Pertsev

Hoewel we in de media vooral kritiek lezen over de arrestatie van Pertsev, is niet iedereen negatief over de beslissing van de FIOD. Miljardair en investeerder Kevin O’Leary zei in een interview namelijk dat hij de arrestatie van Pertsev toejuicht. “Privacy tools als Tornado Cash zijn onderdeel van een ‘crypto cowboy’ cultuur die solt met de macht van de wetgever. Als we hem moeten opofferen, dan is dat ok, want de institutionele investeerders zijn op zoek naar stabiliteit”, aldus O’Leary over de arrestatie van Pertsev.

Kevin O’Leary vertegenwoordigt daarmee de groep mensen binnen de crypto-industrie die puur meedoen om geld te verdienen. Privacy en andere waarden die fundamenteel zijn aan de industrie zijn voor hem niet interessant. Als privacy een nieuwe koersexplosie in de weg staat, dan mag dat wat O’Leary betreft aan de kant.

Daar valt op zichzelf niet zoveel over te zeggen. Het is aan iedereen om te bepalen wat voor hem of haar belangrijk is. Uiteindelijk speelt het financiële gewin voor vrijwel iedereen een rol in de beslissing om te investeren, maar voor een groep mensen is dat zeker niet de enige reden. De mogelijkheid om je met software vrij en onafhankelijk te maken van gecentraliseerde machten is voor sommigen ook een drijfveer om te investeren.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.