Categories: Blockchain

Relatief weinig vrouwen dragen bij aan coderen van blockchain en cryptocurrency

Er zijn relatief weinig vrouwen die code schrijven voor blockchain– en cryptoprojecten. Dat is de conclusie van een onderzoek van journalist Corin Faife. Hij analyseerde één miljoen bijdragen van de top 100 blockchainprojecten op Github. Github is een open-soure platform voor programmeurs.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 4,64 procent van de bijdragen zijn geschreven door vrouwen.

In cijfers: van de 1.026.804 bijdragen zijn er 691.134 gemaakt door mannen en 47.678 door vrouwen. 287.992 bijdragen zijn door een anonieme programmeur gemaakt. Daardoor was het niet mogelijk om het geslacht te achterhalen.

Verschillen tussen projecten

Er zijn wel verschillen tussen individuele projecten. Zo heeft Dentacoin en Verge (XVG) minder dan tien code-bijdragen door vrouwen. Dat terwijl mannen wel duizenden stukken codes hebben geschreven.

VeChain daarentegen is weer relatief vrouwvriendelijk met meer bijdragen door vrouwen dan door mannen. Ook bij NEO is dit het geval. Daar is de ratio man-vrouw ook omgekeerd, in vergelijking met de meeste blockchainprojecten.

Data is misschien wat vervuild

De data klopt misschien niet helemaal. Corin Faife heeft het onderzoek namelijk geautomatiseerd uitgevoerd. Hij liet een computerprogramma de namen van de programmeurs onderzoeken. Via een algoritme werd er bepaald of de programmeur een man of een vrouw is. Zo is de naam ‘Peter’ volgens het algoritme altijd een man.

Er kan daarom wat vervuiling in de data zitten. De naam ‘Robin’ kan bijvoorbeeld zowel wijzen op een man als op een vrouw. Aan de andere kant, één miljoen bijdragen handmatig controleren is ook geen pretje.

Het onderzoek toont aan dat het ontwikkelen van blockhain- en cryptoprojecten nog steeds voornamelijk een mannenwereld is. Toch is dit niet overal het geval. Bij sommige projecten is de verdeling man-vrouw nagenoeg gelijk, of werken er meer vrouwen dan mannen aan de code.

Wil je het onderzoek zelf teruglezen? Dat kan hier.

Er zijn wel initiatieven gestart om vrouwen naar crypto en blockchain te krijgen. Zo wordt elk jaar de Women in Blockchain conferentie georganiseerd.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

Recent Posts

Bitcoin koers analyse: Op naar de hoogste prijs ooit of eerst terug naar 7.200 euro?

Het lijkt nu stilte voor de storm voor bitcoin. De koers lijkt niet veel te bewegen, afgezien van de daling…

3 uur ago

Ethereum koers stijgt met 15 procent, bijna 200 dollar (181 euro)

De waarde van ether is sinds het begin van september met bijna 15 procent toegenomen. De koers schuurt tegen de…

8 uur ago

Tim Draper noemt bitcoin prijs van 250.000 dollar conservatief

Durfkapitalist Tim Draper blijft immer optimistisch over de koers van bitcoin. Eerder voorspelde hij dat de prijs van bitcoin binnen…

9 uur ago

Bitcoin minen verboden in Chinese regio Binnen-Mongolië

Lokale Chinese regeringsbeambten hebben besloten om het minen van bitcoin in de regio Binnen-Mongolië te verbieden. Huh, Binnen-Mongolië? Binnen-Mongolië, ook wel Zuid-Mongolië genoemd,…

10 uur ago

Tone Vays: koersen van alle altcoins zakken naar nul en Bakkt helpt bitcoin niet

BTC Nieuws was afgelopen weekend in Riga, de hoofdstad van Letland, om verslag te doen van de Baltic Honey Badger…

1 dag ago

D-day voor Libra vandaag: makers cryptocurrency van Facebook in gesprek met centrale banken

Vandaag is een belangrijke dag voor Libra, de digitale munt die Facebook wil lanceren. Vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank…

1 dag ago