Categories: Blockchain

Relatief weinig vrouwen dragen bij aan coderen van blockchain en cryptocurrency

Er zijn relatief weinig vrouwen die code schrijven voor blockchain– en cryptoprojecten. Dat is de conclusie van een onderzoek van journalist Corin Faife. Hij analyseerde één miljoen bijdragen van de top 100 blockchainprojecten op Github. Github is een open-soure platform voor programmeurs.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 4,64 procent van de bijdragen zijn geschreven door vrouwen.

In cijfers: van de 1.026.804 bijdragen zijn er 691.134 gemaakt door mannen en 47.678 door vrouwen. 287.992 bijdragen zijn door een anonieme programmeur gemaakt. Daardoor was het niet mogelijk om het geslacht te achterhalen.

Verschillen tussen projecten

Er zijn wel verschillen tussen individuele projecten. Zo heeft Dentacoin en Verge (XVG) minder dan tien code-bijdragen door vrouwen. Dat terwijl mannen wel duizenden stukken codes hebben geschreven.

VeChain daarentegen is weer relatief vrouwvriendelijk met meer bijdragen door vrouwen dan door mannen. Ook bij NEO is dit het geval. Daar is de ratio man-vrouw ook omgekeerd, in vergelijking met de meeste blockchainprojecten.

Data is misschien wat vervuild

De data klopt misschien niet helemaal. Corin Faife heeft het onderzoek namelijk geautomatiseerd uitgevoerd. Hij liet een computerprogramma de namen van de programmeurs onderzoeken. Via een algoritme werd er bepaald of de programmeur een man of een vrouw is. Zo is de naam ‘Peter’ volgens het algoritme altijd een man.

Er kan daarom wat vervuiling in de data zitten. De naam ‘Robin’ kan bijvoorbeeld zowel wijzen op een man als op een vrouw. Aan de andere kant, één miljoen bijdragen handmatig controleren is ook geen pretje.

Het onderzoek toont aan dat het ontwikkelen van blockhain- en cryptoprojecten nog steeds voornamelijk een mannenwereld is. Toch is dit niet overal het geval. Bij sommige projecten is de verdeling man-vrouw nagenoeg gelijk, of werken er meer vrouwen dan mannen aan de code.

Wil je het onderzoek zelf teruglezen? Dat kan hier.

Er zijn wel initiatieven gestart om vrouwen naar crypto en blockchain te krijgen. Zo wordt elk jaar de Women in Blockchain conferentie georganiseerd.

Frank Smits

In de zomer van 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en crypto in het algemeen. Ik vind het ongelofelijk interessant om er elke dag meer over te leren, en vind het nog leuker om erover te schrijven!

Recent Posts

  • Regulering

NASDAQ over marktmanipulatie: ‘Iedereen praat nu over regulering van bitcoin en cryptocurrency’

De tweede dag van Blockchain Expo Europe is nog steeds in volle gang. Vanmiddag om drie uur sprak Tony Sio…

9 uur ago
  • Blockchain

Pilot Porsche op Ethereum blockchain om herkomst materialen te traceren

Ook op de tweede dag van de Blockchain Expo Europe in Amsterdam zijn wij weer aanwezig. Er zijn veel keynotes…

13 uur ago
  • Overige Altcoins

Xfers uit Singapore gaat blockchain Zilliqa gebruiken

Zilliqa ken je misschien van de gelijknamige coin, maar het is ook een publiek blockchainplatform. The Business Times meldt dat…

15 uur ago
  • Wallet

Maak je eigen tokens met de Guarda wallet

De Blockchain Expo Europe in Amsterdam is in volle gang. Er zijn veel sprekers en cryptobedrijven van over de hele…

1 dag ago
  • Blockchain

Carrefour gebruikt blockchain Ethereum als verlengstuk van verpakkingen om vertrouwen te winnen

Vandaag sprak Emmanuel Delerm van de Franse supermarktketen Carrefour tijdens de Blockchain Expo in Amsterdam, over hoe zij blockchain gebruiken.…

2 dagen ago
  • Bitcoin

Na Android is lightning wallet Breez nu ook beschikbaar voor iPhone

Met de wallet van Breez beheer je je eigen bitcoin en lightning coins. De app was al beschikbaar voor Android…

2 dagen ago