Waarom bestaat #deletecoinbase op Twitter?

Een nieuwe crypto hashtag gaat rond op Twitter. #deletecoinbase wordt gebruikt door gebruikers van het Amerikaanse cryptoplatform Coinbase. Zij sluiten hun accounts uit protest en delen dit maar al te graag op Twitter. Dit doet denken aan eerdere bewegingen waarbij men hun Uber en Facebookaccounts ophieven.

Net als bij  #deletefacebook en #deleteuber kunnen gebruikers zich niet meer identificeren met de koers van het bedrijf. Ze vertrouwen Coinbase niet meer met hun klantgegevens en met hun funds.

Niet alleen klanten verwijderen hun account, ook affiliatewebsites doen hier aan mee. Affiliatewebsites zijn websites die linken naar Coinbase en daar een commissie voor krijgen.

De hashtag werd voor het eerst gebruikt als reactie op de aankoop van startup Neutrino door Coinbase. Bitcoin developer Udi Wertheimer zorgde ervoor dat #deletecoinbase viral ging.

Maar waar komt dit vandaan? Waarom willen mensen van Coinbase af? Het bedrijf heeft deze maand drie beslissingen genomen die bij veel cryptoliefhebbers niet populair zijn.

Een: private keys in de cloud bewaren

Dit lijkt misschien op een vervroegde 1 april grap maar op 12 februari kondigde Coinbase aan dat gebruikers via Coinbase Wallet hun private keys kunnen opslaan in Google Drive en iCloud. Ook al claimt Coinbase dat de private keys goed versleuteld zullen worden, de cryptogemeenschap geloof dit niet. Jesse Powell, CEO van Kraken zegt dat dit slecht gedrag stimuleert, “je traint gebruikers om slecht om te gaan met hun beveiliging.”

Twee: Aanbieden van Ripple (XRP)

Op 25 februari kondigde Coinbase aan dat gebruikers van Coinbase Pro nu ook kunnen handelen in XRP. Deze coin is controversieel omdat de uitgifte en het beheer centraal is. Het argument dat veel gebruikt wordt is dat Coinbase kiest voor hogere fees in plaats van hun principes. Daarnaast ligt Ripple ook onder het vergrootglas van de SEC omdat de coin geclassificeerd kan worden als een ongeregistreerde security. Niet iedereen is het eens met deze redevoering, er zijn genoeg mensen die juist hartstikke blij zijn dat Ripple aangeboden wordt.

Drie: Hacking Team wordt opgenomen in familie

Maar de belangrijkste reden waarom gebruikers zich niet meer kunnen identificeren met Coinbase is dat ze Neutrino hebben overgenomen. Wij schreven hier eerder een verhaal over maar waar het op neerkomt is dat de belangrijkste leden van Neutrino, ook allemaal werkten voor Hacking Team. Hacking Team heeft een slechte naam online, zij helpen namelijk censuur in de hand door hun spywarediensten aan te bieden aan de verkeerde regimes, hierdoor zijn tientallen journalisten en mensenrechtenactivisten jarenlang in de cel beland.

De eerste twee redenen zijn nog te overzien, maar laatstgenoemde reden is de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

We hadden het eerder over ontwikkelaar Wertheimer. Veel gebruikers willen hun account sluiten maar dat lukt ze niet. Dat komt omdat ze nog wat dust hebben. Dit zijn hele kleine hoeveelheden crypto die eigenlijk te weinig zijn om te kunnen versturen buiten Coinbase om.

Om dat probleem te omzeilen bedacht Wertheimer de hashtag #DeleteCoinbaseTrustChain. Coinbase maakt het mogelijk om kosteloos crypto te versturen van de ene Coinbase user naar de andere Coinbase user. Het doel van de hashtag is dat iedereen zijn of haar dust stuurt naar een andere user, zodat ze hun eigen account kunnen sluiten.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel gebruikers hun account werkelijk hebben gesloten. Maar groepjes boze twitteraars hebben in het verleden wel meer teweeg gebracht.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.