Waarom dinsdag 17 mei een belangrijke dag wordt voor bitcoin en internationale centrale banken

Het is inmiddels 7 maanden geleden dat El Salvador bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Hiermee was het land de allereerste ter wereld. Op dinsdag 17 mei wordt er een bijeenkomst georganiseerd in El Salvador om deze kennis over te dragen aan andere geïnteresseerde landen.

44 landen komen bijeen

Morgen wordt een belangrijke dag, want er komen dan 44 landen naar El Salvador om over verschillende financiële ontwikkelingen te praten. Dit meldde Nayib Bukele, de president van het land, op Twitter.

“Morgen komen 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten (44 landen) bijeen in El Salvador om te praten over financiële inclusie, digitale economie, het bankieren van de niet-banken, de uitrol van Bitcoin en de voordelen daarvan in ons land”, aldus Bukele.

Centraal-Afrikaanse Republiek niet aanwezig

Dit betreft dus 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten. Als we kijken naar de lijst van deze landen – te lezen in het draadje van de tweet – valt op dat dit vooral veel Afrikaanse landen zijn. Opmerkelijk is dat de Centraal-Afrikaanse republiek, die onlangs bitcoin accepteerde als wettig betaalmiddel, niet aanwezig is.

Het zou wellicht goed zijn voor het land, maar aangezien slechts 4-10% van de inwoners internet heeft, zal het uitrollen van bitcoin misschien niet erg makkelijk gaan.

De top 5 ‘unbanked’ landen

Bukele omschreef in zijn tweet ook het ‘banken van the unbanked’. Hiermee bedoelt hij het geven van bankrekeningen aan mensen die voorheen nog geen financiële geschiedenis opbouwde. El Salvador had vóór zijn bitcoin tijdperk hetzelfde probleem; 70% van de Salvadoranen had toen geen bankrekening.

Volgens een onderzoek uit 2021, zijn dit de top 5 landen die daar het meeste last van hadden:

  • Marokko (71%)
  • Vietnam (69%)
  • Egypte (67%)
  • Filipijnen (66%)
  • Mexico (63%)

Van deze top 5 gaar er morgen maar één land naar El Salvador. De centrale bank van Egypte, met een bankloos percentage van 67%, komt morgen wel naar het centraal Amerikaanse land.

Wat kunnen we hiervan verwachten?

Vooralsnog heeft Bukele weinig bekend gemaakt over de specifieke inhoud. We moeten afwachten of dit wat kan betekenen voor andere landen, maar dat hier iets interessants uitkomt, is zo goed als zeker.

Wanneer deze landen en hun financiële instellingen meer te weten komen over bitcoin – en de voordelen die dit met zich mee kan brengen – wordt er wellicht een balletje opgegooid in hun thuisland. Dit zou de adoptie van bitcoin ten goede komen, of juist niet, als blijkt dat bitcoin helemaal niet zo gunstig is geweest voor El Salvador.

De volledige lijst van de landen en hun instellingen kan je hier bekijken.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.