Waarom dit een keerpunt is in de geschiedenis van Bitcoin 

Wat een week. Als we over een tijdje terugkijken dan zou deze week wel eens het keerpunt in de geschiedenis van Bitcoin adoptie kunnen zijn. Niet voor jou, voor je buurman, of die gekke neef uit het noorden, maar voor grote investeerders. 

Het zijn ook niet de minste namen. Grote vermogensbeheerders zoals BlackRock, Invesco en WisdomTree hebben interesse getoond in het aanbieden van een spot Bitcoin exchange-trade fund (ETF).  

Bitcoin wacht sinds 2018 

Hiermee lijkt eindelijk de belofte van 2018 ingelost te worden. Destijds had de cryptomarkt net een all time high gehad, maar was niemand klaar voor een bearmarkt. Iedereen zat vol in de ontkenningsfase want ‘institutionele adoptie’ komt er aan. 

Anno 2023 lijkt die er te zijn. De interesse wordt niet gedreven door idealisme, of door de drang om Bitcoin te gebruiken tegen inflatie. Nee, het is simpelweg om geld te verdienen. 

Bitcoin ETF’s en beurzen 

BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder met een beheerd vermogen van 10 biljoen dollar, diende vorige week een aanvraag in voor een spot Bitcoin ETF. Daarnaast heeft ook Invesco, met een beheerd vermogen van 1,5 biljoen dollar, deze week opnieuw een aanvraag ingediend voor goedkeuring om een spot bitcoin ETF aan te bieden.  

Naast de interesse in ETF’s en fondsen, zijn er ook andere ontwikkelingen op het gebied van cryptovaluta. Zo is er in de Verenigde Staten een cryptovaluta-exchange gelanceerd die wordt ondersteund door Fidelity, Schwab en Citadel Securities. Daarnaast heeft Deutsche Bank een aanvraag ingediend voor een digitale activa-licentie in Duitsland. 

Waarom is er interesse in Bitcoin? 

De vraag blijft echter waarom juist BlackRock en al die andere grote jongens nu (opnieuw) geïnteresseerd zijn in het aanbieden van een spot Bitcoin ETF. Er zijn verschillende theorieën geopperd, variërend van samenzweringstheorieën tot het verlangen van Wall Street om de cryptowereld niet te ver vooruit te laten lopen. 

Een veel simpelere verklaring is echter dat financiële instellingen geld willen verdienen en het aanbieden van een spot Bitcoin ETF een manier is om dat te doen.  

Kennelijk ziet BlackRock een spot Bitcoin ETF als de meest haalbare optie om zijn klanten blootstelling aan Bitcoin te bieden. De goedkeuring van de ETF is echter cruciaal voor het verdienmodel van BlackRock.  

Tot nu toe heeft de SEC ongeveer een dozijn aanvragen voor dit soort ETF’s afgewezen, maar er zijn redenen om aan te nemen dat de laatste aanvraag van BlackRock zal voldoen aan de eisen van markttoezicht en openbaarmaking die door de SEC worden gesteld (10 biljoen redenen). 

Complot tegen Bitcoin 

Als de ETF-aanvraag van Blackrock wordt afgewezen, wat rest er dan nog? Als zelfs de grootste ter aarde dit niet lukt, dan maken andere aanvragen helemaal geen schijn van kans. Een echte wappie zou zelfs kunnen spreken van een wereldwijd complot tegen Bitcoin. Door een eventuele afwijzing van BlackRock, kan elke mogelijke droom van Bitcoin op Wall Street het komende decennium begraven worden.  

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.