Waarom halveert de beloning voor bitcoin miners eigenlijk? Wat wil Satoshi Nakamoto?

Veel bitcoinmaximalisten zijn werkzaam in de IT-sector. Zij kunnen de bitcoincode ontcijferen en onderling keuvelen over de bitcoin halving van vanavond. Eens kijken wat zij te zeggen hebben.

Wat zegt de code?

Hieronder het stuk code waarin de bitcoin block halving is opgenomen:

Voor de volledigheid is onderstaande regel ook belangrijk.

Wat deze code doet, is de bloksubsidie in bitcoins ​​verkrijgen. De subsidie ​​begon bij 50 BTC (50 * COIN, waar de munt 100.000.000 satoshis is) en halveert elke 210.000 blokken (de consensus.nSubsidyHalvingInterval bit).

Deze subsidie ​​wordt door de miners van dat specifieke blok (plus een klein bedrag aan transactiekosten) geclaimd als betaling voor hun werk om het bitcoin-netwerk te beveiligen. Ze gebruiken het om onder andere hun elektriciteitsrekeningen te betalen en wat overblijft is winst.

Voorspel tot het jaar 2140

De subsidiehoogte ​​begon op 3 januari 2009 met 50 bitcoins, en daalde in 2012 naar 25 bitcoins, in 2016 naar 12,5 BTC en staat op het punt om te dalen tot 6,25 bitcoins. Het is de bedoeling dat naarmate de subsidie ​​afneemt, de transactiekosten ervoor zorgen dat miners nog steeds financieel gemotiveerd worden om het netwerk te beveiligen.

Dit patroon zal zich voortzetten tot de 64e halvering (if (halvings> = 64) return 0;), in de praktijk betekent dit dat er in 2140 helemaal geen bloksubsidie ​​meer zal zijn en de subsidie ​​zal dan daarvoor al totaal onbelangrijk zijn. Miners moeten dan ruim voor 2140 overleven op transactiekosten om de rekeningen te betalen en het bitcoin-netwerk te beveiligen.

Maar, waarom wordt er gehalveerd?

Nu we de technische kant belicht hebben, is het tijd voor motivatie.

In tegenstelling tot fiat-valuta zoals de euro, dollar, pond, etc. weten we precies hoeveel bitcoins er ooit zullen bestaan. In totaal zullen er in 2140 ​20.999.999,9769 bitcoins zijn. We weten ook precies hoeveel er op een bepaald moment bij komen.

Dit is eigenlijk geen nieuw concept, voorstanders van de Oostenrijkse School pleiten al sinds het einde van de 19e eeuw voor een dergelijk monetair systeem. Het scheidt geld van de staat, vergelijkbaar met hoe de kerk de afgelopen eeuwen in veel landen van de staat werd gescheiden.

Het legt de waardebepaling (of prijsbepaling) rechtstreeks in handen van vraag en aanbod en haalt het weg bij elke vorm van bestuur. Het maakt niet uit hoeveel een autoriteit wil, ze kunnen niet meer printen, het aanbod op een of andere manier kunstmatig aanpassen of ermee spelen om hun eigen en andere economieën te manipuleren.

Vraag en aanbod

Vraag en aanbod zijn koningen in bitcoin en aangezien het aanbod vast is, is vraag de enige variabele en de enige manier waarop de prijs van bitcoin wordt ontdekt.

Omdat bitcoin niet kan worden vernietigd, maar wel verloren kan gaan (controleer snel je wachtwoorden), is bitcoin een deflatoire valuta en dat is een groot verschil in wat we nu hebben met onze traditionele fiat-valuta’s. Niet iedereen is het erover eens dat een deflatoire munt een goede zaak is. De meeste traditionele economen hangen de Keynesiaanse theorie aan.

Cijfers zijn niet belangrijk

Satoshi heeft nooit uitgelegd waarom hij 21 miljoen als bovengrens koos, ook heeft hij (of zij) nooit echt uitgelegd waarom er elke vier jaar gehalveerd wordt. Zoals veel cijfers in bitcoin lijken ze gewoon willekeurig, maar misschien hebben ze wel een diepere betekenis voor hem. In werkelijkheid zijn de cijfers misschien wel arbitrair, wat belangrijk is, is dat deze cijfers bestaan. Het bestaan van deze cijfers hebben als effect een gecontroleerde levering op een voorspelbare manier.

En denk je nu, wat veel woorden voor iets wat je ook in twee minuten had kunnen uitleggen, dan heb je gelijk:


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Puur theoretisch is Bitcoin een fantastische creatie!!!! Jammer dat Satoshi zichzelf niet kenbaar maakt… En nog 1000000000000 maal jammerder dat dit unieke concept compleet naar de kloten geholpen wordt door malafide praktijken

    11 mei 2020