Waarom miners juist nu hun Bitcoin verkopen, en niet wachten op de halving

We hebben veel geschreven over dat klanten van Grayscale hun Bitcoins dumpen op de markt, maar er is nog een groep flink aan het verkopen. Veel miners wachten de halving niet af en zijn nu al strategisch hun Bitcoins naar exchanges aan het sturen.

Verkoop Bitcoin zorgt voor nog meer druk

Analist CryptoQuant schreef vandaag dat miners een deel van hun Bitcoin reserves verkopen. Dit is een strategische zet, om een paar maanden voor de halving Bitcoin te lozen. De analist zegt dat dit tot meer verkoopdruk kan leiden.

Het verhaal van CryptoQuant wordt uiteraard onderbouwd met data. Als we inzoomen op de blockchain dan zien we dat miners steeds minder reserves aanhouden. Bovendien is er ook een toename geweest in het aantal BTC-overdrachten naar gecentraliseerde beurzen. CryptoQuant:

‘In feite is de stroom Bitcoin van miners naar beurzen nu drie keer zo hoog als de beweging van beurzen naar mijnwerkers. Deze trend duidt op een sterke verkoopdruk vanuit de mininggemeenschap.’

Altijd vlak voor de halving

De verwachting is dat de Bitcoin Halving rond 22 april zal plaatsvinden, dus over minder dan 90 dagen. Als we kijken naar het gedrag van miners voor de vorige halvings, dan zien we hetzelfde gedrag. Miners verkopen hun BTC om operationele kosten te dekken en zich voor te bereiden op toekomstige investeringen.

bitcoin miners data
Bron: cryptoquant

Bovendien, als de beloning voor het minen van een blok wordt verlaagd tot 3,125 Bitcoin, vermindert dit effectief het inkomen van de miners, tenzij de koers van Bitcoin proportioneel stijgt.

67,5 miljard euro aan Bitcoin

Om de steeds toenemende concurrentie bij te houden, moeten Bitcoin-miners voortdurend investeren in efficiëntere apparatuur. Daarom biedt de verkoop van een deel van hun BTC-reserves het kapitaal voor deze overheadkosten en investeringen.

CryptoQaunt: ‘De toegenomen verkoopdruk van mijnwerkers zou op korte termijn de koers van Bitcoin kunnen beïnvloeden.’

Nu de hamvraag, gaat het om grote bedragen? Miners hebben momenteel 1,83 miljoen Bitcoin in hun reserves. Tegen de huidige Bitcoin koers is dat 67,5 miljard euro waard.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.