Waarom stijgt Bitcoin?

In de afgelopen week is de koers van Bitcoin gestegen van 29.000 dollar naar 34.000 dollar. Als je het nieuws een beetje hebt gevolgd, dan weet je de koers door een zekere drieletterige afkorting omhoog geholpen is. We vatten het nog even voor je samen.

Bitcoin koers schoot omhoog

Na een gestage stijging tijdens het vorige weekend, nam het momentum van Bitcoin op maandag aanzienlijk toe, met een sprong van 31.000 dollar naar 35.000 dollar in slechts acht uur. De rally werd hoogstwaarschijnlijk aangewakkerd door nieuws over de voorbereidingen van BlackRock voor de lancering van een spot Bitcoin ETF (de drieletterige afkorting uit de intro).

Toestemming voor Bitcoin ETF

Een ETF is een fonds waar je stukjes van kan kopen. De waarde van dat stukje (aandeel) stijgt of daalt op basis van wat er in dat fonds zit. Dit kan een samenraapsel zijn van aandelen van techbedrijven of bedrijven in de duurzaamheidssector, en als het mag van de Amerikaanse financiële waakhond, dan kunnen ETF’s ook gevuld worden met Bitcoins.

Zo’n ETF wordt beheerd door een fondsbeheerder, die zorgt voor de logistiek. BlackRock is een van de grootste fondsbeheerders van de wereld en zij willen een Bitcoin ETF starten. Daarvoor moet die financiële waakhond SEC toestemming geven.

De speculatie over de mogelijke goedkeuring groeide toen een ticker, IBTC genaamd, werd ontdekt en wijdverspreid gedeeld op sociale media. Later werd echter onthuld dat deze ticker al sinds augustus genoteerd staat, zonder nieuwe inzichten te bieden. Maar het kwaad (goed?) is al geschied: de koers steeg meer dan 10%.

10 januari 2024

Ondanks dat de stijging van afgelopen week eigenlijk gebaseerd was op gebakken lucht, lijken Bitcoin ETF’s tegen 10 januari 2024 steeds waarschijnlijker te worden. BlackRock is niet de enige die een ETF wil lanceren. Een andere speler is Grayscale. Dit financiële bedrijf had al een soort Bitcoin fonds, en die wilden dit omzetten in een ETF.

De financiële waakhond vond dit een slecht idee en keurde de aanvraag af. De rechter heeft echter besloten dat dit niet afgekeurd had mogen worden. Hierop had de SEC in hoger beroep kunnen gaan, maar ze hebben daar merkwaardig genoeg niet voor gekozen.

Analisten van de Amerikaanse bank JP Morgan denken dat de beslissing van de SEC om niet in beroep te gaan tegen de uitspraak in de Grayscale-zaak duidt op een groeiende acceptatie en begrip van cryptocurrency’s door het regelgevende orgaan.

Nikolaos Panigirtzoglou van JP Morgan verwacht goedkeuring binnen enkele maanden, hoogstwaarschijnlijk vóór 10 januari, de laatste dag voor de aanvragen van Ark 21Shares. Dit is een ander bedrijf dat een ETF wil lanceren.

Panigirtzoglou zegt dat de toezichthouder liever meerdere aanvragen tegelijkertijd goedkeurt dan één aanvrager een “first mover advantage” te geven.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.