Waarom Wikipedia geen cryptocurrency meer accepteert
De Wikimedia foundation zal geen donaties in cryptocurrency’s meer accepteren. Een van de beheerders startte een poll om er achter te komen hoe zijn medebeheerders nog steeds achter cryptodonaties stonden.
Zeg nee tegen cryptocurrency
De vraag werd al gesteld in januari van dit jaar en het antwoord is een overweldigende nee. Ongeveer 400 beheerders lieten hun mening weten via de poll. Over het algemeen zijn de beheerders bezorgd over het milieu. Meer dan 70 procent van de deelnemende beheerders liet weten dat dit een belangrijke kwestie voor ze is.
Waarschijnlijk zal de Wikimedia foundation er niet al te rouwig om zijn. In 2021 ontving de stichting naar eigen zeggen cryptodonaties ter waarde van 130.000 dollar. In datzelfde jaar ontving de stichting ongeveer 150 miljoen dollar, dus cryptodonaties maken maar 0,1 procent deel uit van de pot.
Sinds 2014
Het huwelijk tussen Wikipedia en crypto begon al in 2014. Destijds voegde de website bitcoin toe als methode om donaties te accepteren. Wikipedia ging op één knie, en was er helemaal klaar voor. Op 31 december 2014 was bitcoin ongeveer 310 dollar waard. Met een beetje discipline (lees: HODL) had de stichting decennia kunnen teren.
Hoewel ze in al die jaren sindsdien menig bitcoindonatie hebben ontvangen, lijkt het erop dat de cryptocurrency al een tijdje uit de gratie is geraakt als donatiemethode. Wikipedia accepteert nog steeds cryptocurrency, maar dit wordt niet meer vermeld op de donatiepagina.
Populaire methoden zijn nu PayPal en creditcards. Crypto-specifieke donaties lijken als laatste redmiddel naar een aparte pagina te worden gedegradeerd. Via het gebruik van crypto-betalingsprovider BitPay kunnen gebruikers doneren met bitcoin, bitcoin cash, ether of xrp.
Milieu en reputatieschade
Nu is er dus besloten om helemaal op te houden met cryptodonaties. De beheerders maken zich zorgen over het milieu en het aannemen van crypto zou reputatieschade voor de organisatie kunnen veroorzaken.
“Cryptocurrency’s zijn uiterst risicovolle investeringen die alleen maar aan populariteit winnen onder particuliere beleggers”, schreef Wikipedia-gebruiker GorillaWarfare, die de oorspronkelijke auteur van het voorstel is. GorillaWarfare voegde er ook aan toe: “Ik denk niet dat we het gebruik ervan op deze manier zouden moeten goedkeuren.”
GorillaWarfare zou je met recht een anti-cryptocurrency-activist kunnen noemen. In het voorstel staat: “Bitcoin en Ethereum zijn de twee meest gebruikte cryptocurrency’s, en beide proof-of-work, met een enorme hoeveelheid energieverbruik.” De beheerder noemt het onhoudbaar dat deze alternatieve munten blijven bestaan.
Levendige discussie
Sommige beheerders hebben ook beargumenteerd om cryptocurrency nog steeds als donatie te accepteren, daarbij verwijzend naar de logica dat Bitcoin alleen energie-intensief is tijdens het minen, niet tijdens transacties. De meerderheid van de beheerders van Wikipedia zijn echter van mening dat de stichting nooit crypto had moeten accepteren.
Bliksems!
Het had zo simpel kunnen zijn, de stichting had ook kunnen kiezen voor het lightning network in plaats van al die andere cryptocurrency’s. Hiermee zouden ze nog steeds een paar ton per jaar kunnen ophalen, gebruik kunnen maken van het veiligste netwerk van de wereld (bitcoin) waar tevens de meeste waarde in opgeslagen is. En wellicht het belangrijkste voor de beheerders, het lightning netwerk is ontzettend groen en duurzaam. Er kunnen ontelbaar transacties per seconde verwerkt worden, voor een fractie van het energieverbruik van andere cryptonetwerken.
Dat was niet alleen goed geweest voor hun eigen gemoedsrust, maar zou direct laten zien dat de Wikimedia Foundation vooruitstrevend is en juist denkt in oplossingen, en niet in problemen.