Waarom woensdag 27 juli belangrijk is voor bitcoin

Bitcoin heeft mede als gevolg van de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve een paar zware maanden achter de rug. Vanaf het begin van het jaar gemeten is bitcoin meer dan 50 procent van zijn waarde verloren en de bearmarkt lijkt nog niet voorbij. Op 27 juli maakt de Amerikaanse centrale bank de nieuwe rente en daarmee ook het lot van bitcoin voor de komende maand bekend.

Wat verwacht de markt?

Afgelopen maand verhoogde de Federal Reserve de Amerikaanse rente met 75 basispunten (0,75 procent) naar een range van 1,5 tot 1,75 procent. Voor nu geeft de markt de grootste kans aan een nieuwe verhoging van 75 basispunten. Een verhoging van 75 basispunten heeft volgens de markt een kans van 76,9 procent op dit moment. De overige 23,1 procent wordt toegeschreven aan een potentiële verhoging van 100 basispunten.

Op zich zijn deze cijfers niet verrassend na de recordinflatie van de afgelopen maand. Met een inflatie van 9,1 procent op jaarbasis kampt Amerika momenteel met de hoogste inflatie sinds 1981. Het is dan ook niet vreemd dat de Federal Reserve met een paar drastische verhogingen van de rente komt. De grote vraag is wat de Federal Reserve de komende maanden van plan is.

‘Renteverlagingen vanaf begin 2023’

Wat interessant is aan de huidige situatie, is dat de markt het idee heeft dat de Federal Reserve zijn hand overspeelt. De rente wordt nu verhoogd om de inflatie te temmen, maar het gevolg daarvan is dat de economie aan het wankelen wordt gebracht. Zodanig dat er volgens de markt een recessie dreigt, omdat het vanaf begin 2023 al renteverlagingen inprijst. De enige reden waarom de Federal Reserve de rente zou verlagen is in het geval van een recessie om de economie weer een positieve slinger te geven.

De markt verwacht voor nu dat de rente in december 2022 piekt op ongeveer 3,5 procent en dat we daarna de weg omlaag weer inzetten. Dat betekent dat we nog een paar verhogingen voor de boeg hebben, maar dat het niet lang meer duurt voordat de Federal Reserve daarop terug moet komen. In theorie is dat goed nieuws voor bitcoin en de rest van de cryptomarkt.

Goed nieuws voor bitcoin

Professionals op de futures markten verwachten dat de Federal Reserve het boekje te buiten gaat en straks met nieuwe renteverlagingen komt. Een recessie is in principe voor niemand leuk, maar het betekent wel dat de spreekwoordelijke geldprinters van de centrale bank weer actief worden. We hebben de afgelopen maanden gezien hoe bitcoin reageert op renteverhogingen, en de afgelopen 13 jaar hoe bitcoin presteert tijdens perioden van renteverlagingen.

Nu hebben we een korte periode van renteverhogingen achter de rug en lijkt het erop dat de centrale banken hun beleid alweer moeten omdraaien. Dat versterkt de hypothese dat de absolute schaarste van bitcoin in het huidige macro-economische klimaat, in ieder geval op de lange termijn, een hele waardevolle asset is. Let wel op dat het in dit geval gaat om een verwachting van de markt. Het kan zijn dat de Federal Reserve anders beslist en de economie laat vallen om de inflatie te temmen. Die kans achten de professionals op de markt echter klein.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.