Wall Street: over the counter bitcoin transacties populair in 2019

De meeste crypto-investeerders kijken op hun favoriete exchange, op coinmarketcap of de koerspagina van BTC Direct om de waarde van bitcoin te achterhalen. Maar deze bronnen vertellen niet het hele verhaal. Zo is OTC heel populair bij grote investeerders.

OTC staat voor over-the-counter. Dit is een containerbegrip voor koop- en verkooporders die niet via een beurs gaan. Deze transacties dragen dan ook indirect bij aan de waarde van bijvoorbeeld bitcoin.

Meer kopers dan verkopers in 2019

Het sentiment van de OTC trading desks van Wall Street laten wat dat betreft wel een sprankje hoop zien.

Een van de grootste over-the-counter handelaars in crypto, Cumberland, tweette dinsdag dat de onevenwichtigheid tussen kopers en verkopers de afgelopen week met 60% is gestegen.

“Historisch gezien is onze OTC-handel relatief evenwichtig tussen kopers en verkopers,” zei het bedrijf. “In de afgelopen week is onze koop / verkoop-ratio voor OTC ongeveer 60% gestegen in de richting van aankopen door tegenpartijen.”

En Cumberland is niet de enige die hoopvol is.

Michael Moro, CEO van Genesis Trading, zei dat ook zijn bedrijf meer kooporders dan verkooporders krijgt, zeker als je begin 2019 vergelijkt met eind 2018. Toen verkochten grote investeerders bitcoin vanwege belastingredenen.

“Ik zal het sentiment van Cumberland herhalen”, zei hij. “Aan het einde van het jaar zag het er om verschillende redenen (zoals verkopen van belastingverliezen en liquidatie van crypto-donaties) best veel verkopen.”

“In de loop van het jaar is de verkoopdruk van dergelijke activiteiten afgenomen en hebben we meer belangstelling van de kant van de kopers gezien”, voegde hij eraan toe.

Reguliere exchanges zijn beperkt voor grote handelaren

OTC-desks houden dagelijks toezicht op miljarden dollars aan institutionele crypto-handel. En in sommige opzichten geeft OTC-handel een beter beeld van waar de cryptomarkt zich bevindt, althans vanuit een institutioneel perspectief, omdat daar de grootste transacties worden uitgevoerd.

Monica Summerville, directeur van fintech-onderzoek bij Tabb Group, een adviesbureau voor kapitaalmarkten, zei in Forbes: “De grote deals moeten OTC zijn. Veel van de reguliere exchanges hebben een beperking op de grootte van een order. Dat betekent dat je orders moet opbreken en dat is gewoon fataal”

Summerville schat dat de OTC-markt ongeveer twee tot drie keer groter is dan de handelsactiviteit bij normale beurzen zoals Kraken, Coinbase en Binance.

Ook Galaxy Digital ziet het tij keren. “De trading desk van Galaxy zag aan het einde van het jaar veel verkopen vanwege belastingdoeleinden,” verklaarde het bedrijf. “Begin januari is het tij gekeerd. Een groot deel van de groep die eerder verkocht, wil de bitcoin weer terug kopen. Bovendien hebben we meer aankopen gezien bij handelaren buiten de VS. Ook moeten veel handelaren het jaar nog beginnen.”

Het in New York gevestigde Paxos zegt precies hetzelfde. Dit bedrijf biedt naast OTC ook een beurs aan.

“In het prille begin van dit jaar zie je vooral kooporders van handelaren in opkomende markten,” zei Paul Ciavardini, hoofd van de OTC Paxos.

Je kan concluderen dat de kopers bij OTC de overhand hebben. Althans, in de eerste week van 2019. Kanttekening is dat dit een jaarlijks terugkerend fenomeen lijkt te zijn. Aan het einde van het jaar verkopen vanwege belastingaanslagen, om begin van het nieuwe jaar weer in te slaan.

Bovenstaande resultaten zijn verzameld door nieuwsoutlet TheBlockCrypto.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.