Cryptocurrency van Walmart eerder goedkeuring dan Libra van Facebook

Net als Facebook met Libra, heeft de Amerikaanse supermarktgigant Walmart een patent aangevraagd voor zijn eigen cryptocurrency. Een expert denkt dat de cryptocurrency van Walmart misschien wel beter valt bij toezichthouders dan de Libra.

Senior beleidsanalist van investeringsbank Cowen, Jaret Seiberg, is van mening dat de cryptocurrency van Walmart zomaar groen licht kan krijgen. Hij denkt dat de ambities van Walmart minder globaal zijn en minder allesomvattend dan wat Libra van plan is.

Gesloten omgeving

Walmart heeft al een patent aangevraagd, maar verklaarde onlangs dat ze nu geen plannen hebben om in de nabije toekomst een cryptocurrency uit te brengen. Vergelijk dit eens met Facebook, waarbij Libra en de bijbehorende portemonnee, Calibra, eigenlijk al live kan gaan, zodra goedkeuring gegeven is.

De plannen die Walmart wel heeft laten doorschemeren, is dat hun cryptocurrency slechts een valuta wordt voor de gesloten omgeving van hun eigen winkelketen. Contant geld kan worden ingewisseld voor ‘Walmart Coin’ en die kan op elke winkellocatie kan worden uitgegeven. Je zou zelfs het vergelijk kunnen maken met loyaliteitspunten, of de spaarpunten van verschillende Nederlandse supermarktketens. De waarde van de munt moet stabiel zijn want deze is gekoppeld aan de dollar.

Vergelijk dit eens met de wereldwijde ambities van Libra, dan komt het plan van Walmart eigenlijk helemaal niet ambitieus over.

Minder bedreigend

De plannen van Walmart kunnen tegengas krijgen van kleinere banken en kredietverleners. Uiteindelijk verwacht Seiberg niet dat wetgevers Walmart teveel drempels zullen opwerpen. En stel dat de coin van Walmart succesvol blijkt te zijn, dan opent dit deuren voor concurrerende winkelketens, die hun eigen munt kunnen uitgeven.

Wat dat betreft heeft Libra het lastiger, zij struikelen over regelgeving van vrijwel elke overheid. En als zij hun ambitie willen waarmaken om in 2020 live te gaan, dan moeten ze hier een oplossing voor vinden (lees: lobbyisten inhuren).

Daarover gesproken, Facebook heeft de voormalig assistent-voorzitter van de Amerikaanse Senate Banking Committee, Susan Zook, aangenomen om te lobbyen. Het bedrijf heeft dit jaar al meer dan 7,5 miljoen dollar uitgegeven aan lobbyisten voor Libra. Naast hun eigen lobbyisten, maakt Facebook ook gebruik van lobbygroepen als de Sternhell Group, de Cypress Group en advocatenkantoor Davis Polk om te lobbyen voor Libra.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.