Fake news: Walmart ontkent acceptatie Litecoin, markt reageert

De Amerikaanse winkelketen Walmart ontkent dat ze Litecoin-betalingen accepteren in hun winkels. Dit was een reactie op een persbericht waarin een samenwerking werd aangekondigd. Hoe dan ook, de koers schoot op en neer.

Persbericht bleek vals

Gisteren werd een persbericht gedeeld door GlobeNewswire, waarin een nieuwe samenwerking aangekondigd werd tussen Walmart en Litecoin. Een paar uur later reageerde Walmart en noemde het persbericht vals. Beide berichten waren van enorme invloed op de koers. Hieronder wordt de waarde in euro’s uitgedrukt en staat elke kaars voor één dag.

In de grafiek hierboven zie je dat Litecoin sinds 19 juli in een opwaartste trend zit, dat laten we zien aan de hand van die diagonale zwarte lijn. De groene lijn staat op 200 euro en is historisch gezien een moeilijke resistance om te breken.

Litecoin koers reageerde snel

Toen het persbericht gedeeld werd was de hele markt in extase en steeg de Litecoin koers tot die groene lijn. Redelijk snel kwam het bericht naar buiten dat het nepnieuws betrof, waardoor Litecoin weer in elkaar zakte. De blauwe golvende lijn bleek de ondergrens te zijn van de daling. Dat is het bewogen gemiddelde van de afgelopen 50 dagen. Zelfs te midden van FOMO en FUD blijken technische indicatoren stand te houden.

Waarom litecoin?

In het persbericht stond een link naar een website die helemaal niet bestaat. GlobeNewswire is een van de grootste verspreiders ter wereld van persberichten, tegen betaling kan elk persbericht worden gedeeld. Inmiddels is het persbericht wel verwijderd. Op de officiële bedrijfswebsite van Walmart werd het persbericht uiteraard niet gedeeld, en dit maakte het nieuws al minder plausibel. En daarnaast: waarom Litecoin?

Nog geen onderzoek SEC

Randy Hargrove, een woordvoerder van Walmart, bevestigde dat het persbericht nepnieuws was. Hij nam ook contact op met de plaatser van het persbericht, maar heeft nog geen reactie gedeeld. Op het moment van schrijven is de link naar het persbericht niet meer actief. Dit lijkt ook een zaakje voor de Amerikaanse financiële waakhond, de Security and Exchange Commission. Maar zij hebben nog niets laten weten over een eventueel toekomstig onderzoek.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.