Warren Buffet: ‘Ik zou alle bitcoin in de wereld nog niet kopen voor 25 dollar, het heeft geen waarde’

Berkshire Hathaway CEO Warren Buffet heeft zijn duidelijke standpunten jegens bitcoin weer eens herhaald. Volgens Buffet kan hij niet in bitcoin investeren omdat de cryptocurrency geen intrinsieke waarde heeft.

Wat moet je ermee?

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway vergeleek Buffet bitcoin met andere investeringen die volgens hem wel een tastbaar rendement opleveren. “Zelfs als je me zou vertellen dat je alle bitcoin ter wereld hebt en je ze me voor 25 dollar wil verkopen, dan zou ik dat niet doen, want wat moet ik er daarna mee?”

“Ik zou ze op de één of andere manier aan je terug moeten verkopen. Ze gaan immers niets voor me doen. De appartementen daarentegen produceren huur en de boerderijen produceren voedsel”, vertelt Buffet.

Dollar is het enige echte geld

Ondanks dat bitcoin in toenemende mate functioneert als betaalmiddel en Buffet constateert dat er meer digitale financiële assets opkomen, is de dollar volgens hem het enige echte geld. Daarmee geeft Buffet een vervolg aan zijn kritische standpunten ten opzichte van bitcoin die hij al jaren predikt.

In het verleden noemde Buffet bitcoin zelfs rattengif in het kwadraat. Een uitspraak die hem binnen de bitcoin-gemeenschap op een hoop kritiek is komen te staan. Miljardair en investeringslegende Bil Miller reageerde onder andere op deze uitspraak van Buffet. “Als bitcoin rattengif is, dan is cashgeld de rat”, zei Miller.

Rechterhand Buffet ook geen fan

Charlie Munger, de negentiger die al sinds de beginjaren als rechterhand van Buffet functioneert, is ook geen fan van bitcoin. “In mijn leven probeer ik dingen te vermijden die dom en duivels zijn en me er slecht uit laten zien en bitcoin doet het alle drie”, aldus Munger. Hij verwacht dat bitcoin op de lange termijn naar nul gaat.

“Bitcoin is des duivels omdat het de Federal Reserve ondermijnt en het doet ons dom lijken in vergelijken met de communistische leider in China. Die was slim genoeg om bitcoin te verbieden”, zo ging Munger verder over bitcoin. Het lijkt wat dat betreft duidelijk dat Berkshire Hathaway niet van plan is om in bitcoin of bitcoin-gerelateerde bedrijven te investeren. Al investeerde het in februari nog in het crypto-vriendelijke Nubank uit Brazilië.

Berkshire Hathaway en Nubank

Nubank is een in Brazilië gevestigde digitale bank en is van dat type zelfs de grootste bank van Latijns-Amerika. Het gaat om een zogenaamde neobank, een bank die anders opereert dan de spelers uit het traditionele banksysteem, waarbij het niet enkel leunt op fysieke locaties. De investeringstak van de bank, NuInvest, maakt het voor gebruikers mogelijk om geld in een bitcoin ETF te investeren.

Iets waar Buffet en Munger gezien hun uitspraken over bitcoin waarschijnlijk niet enorm over te spreken zijn. Munger zei recent nog dat hij wenste dat bitcoin nooit uitgevonden was en dat hij geen crypto-handelaar in zijn familie getrouwd wil hebben. Het is onwaarschijnlijk dat Berkshire Hathaway onder leiding van de twee negentigers ooit in bitcoin gaat investeren.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Nee de dollar is veel waard!! Wat een grap die Buffet. Geld wordt uit het niets gecreëerd.

  3 mei 2022
 • Ik vermoed dat crypto te groot is om naar 0 te gaan. Zoveel bedrijven en community bij betrokken en is een begin van een nieuw (digitaal) tijdperk. Buffet heeft zijn vermogen verdiend in het naoorlogse systeem en zal daarom nogal conservatief denken. Laten we niet vergeten dat deze man onwijs veel verstand heeft van alles wat met vraag en aanbod te maken heeft.

  3 mei 2022
 • Ik constateer ook heel veel reclame voor investeringen in Bitcoin. Ik zie nooit reclame voor investeringen in goud of aandelen. Dat suggereert toch dat Bitcoin vooral (of uitsluitend) een piramidespel is met als enig “nut” dat het interessant is om misdaadgeld te versluizen of te bewaren, of duistere transacties te kunnen verbergen. Verder compleet zinloos.

  3 mei 2022
 • @alan Ik zal er dan toch nog maar eens wat meer over lezen als je dat denkt. We leven niet meer in de steentijd jongen. Dus volgens jouw redenatie is alles waar veel reclame voor wordt gemaakt een piramidespel? Verzekeringen, bier, drogisterijen, supermarkten, allemaal een piramidespel?

  4 mei 2022
 • Ooit zal hij toch moeten toegeven

  4 mei 2022
 • Met bitcoin heb je geen banken meer nodig.
  Volledig decentraal.
  Banken verpesten alles financieel.
  Door de eeuwen heen.
  Met hun geld creatie.
  Enkel vertrouwen is wat zij beloven.

  Hypotheek hier. Lening daar.
  Wat banken uitlenen is meer dan ze bezitten
  Gedekt door iets wat schaars is?
  Enkel een getal op je bankrekening.
  En vertrouwen in dat getal.

  5 mei 2022
 • Ikzelf denk dat dit huidige fiat-financieel-systeem. Een grote mislukking is.
  Schulden creëren met geld creatie.
  En meer geld creëren.
  En aflossen met schuld

  5 mei 2022
 • Bitcoin is volledig decentraal
  Geen banken meer nodig.
  Banken verliezen controle
  Dat is hun angst. .

  Op naar de volgende recessie ty banken.

  5 mei 2022
  • Cryptos worden doorontwikkeld door een centrale groep programmeurs die theoretisch democratische toestemming krijgen .
   In de praktijk begrijpt vrijwel niemand er voldoende van om goed te kunnen stemmen.

   Als de programmeurs een foutje maken ben je alles kwijt en niemand is verantwoordelijk.

   Cryptos moet je door ontwikkelen want computers worden steeds sneller om cryptos te kunnen hacken.

   Geef mij dan toch maar gewoon geld en
   normale beleggingen.

   5 mei 2022