Wat een rechtszaak van Kik tegen de SEC kan betekenen voor ICO’s en tokens

In de linkerhoek staat Ted Livingston, directeur van Kik, een instant messaging app. Met zijn vuisten omhoog wil hij terugvechten tegen de SEC, die geduldig in de rechterhoek wacht. De SEC deelde overigens wel de eerste klap uit door de ICO en de coin van Kik te bestempelen als security.

Incident met grote gevolgen

Dit lijkt een geïsoleerd incident maar de uitkomst van dit gevecht kan een grote impact hebben op de hele cryptowereld. Is het voor een bedrijf mogelijk is om een cryptocurrency uit te geven die niet onderhevig is aan de strikte regels waar security’s onder vallen?

Kik hield een Initial Coin Offering, of ICO, in 2017. Hiermee haalde ze ongeveer 100 miljoen dollar op en gaven ze de KIN coin uit.

Livingston schreef zondag dat de SEC actie wil ondernemen tegen Kik wegens schending van wetgeving rondom security’s (in het Nederlands zijn dat effecten). De SEC is namelijk van mening dat de bijbehorende cryptocurrency geclassificeerd moeten worden als security tokens, in plaats van utility tokens.

Hoewel Livingston niet letterlijk zegt dat Kik dit in de rechtszaal wil uitvechten, wordt dit wel zo geïmpliceerd.

Meer lezen over security tokens?

Uitleg over security tokens

Een mijlpaal voor ICO’s

“Dit is de eerste keer dat een grote ICO aankondigt tegen de SEC in te willen gaan, dat is een mijlpaal op zich,” zegt advocaat David Silver.

Kik’s beslissing om te vechten staat in schril contrast met Paragon en Airfox, twee andere projecten die door een ICO zijn gefund. Afgelopen november kregen zij ook van de SEC te horen dat hun financiering onder de security wetgeving valt. Beide projecten troffen regelingen met de SEC. Ze moesten financiële boetes betalen, compensatie aan beleggers geven en hun tokens werden bestempeld als security. Ook al wilden ze net als Kik, hun token gebruiken als valuta.

SEC-voorzitter Jay Clayton zegt dat bijna alle ICO’s effecten zijn. Mocht er een uitspraak komen van de rechter dat de KIN-tokens toch security’s zijn, dan maakt dat het voor de SEC alleen maar makkelijker om in de toekomst tokens als security’s te bestempelen.

Genoeg is genoeg

Maar als Kik een uitspraak van een rechter kan afdwingen, ook al is die negatief, dan biedt dat wel direct duidelijkheid. Investeerder Anthony Pompliano verwoordde dit mooi: “Je krijgt het gevoel dat Kik dit bestrijdt als een manier om te zeggen ‘genoeg is genoeg’ voor de hele industrie. ‘

Livingston is van mening dat Kin een valuta is en daarom geen security kan zijn. De Securities Exchange Act uit 1934, sluit valuta’s expliciet uit van effectenregulering. Als het argument van Kik de rechter kan overtuigen, dan is de impact enorm.

Dan kunnen er grenzen gesteld worden aan de macht van de SEC om tokens als security’s te bestempelen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.