Wat is de status van security tokens?

Elk aandeel, obligatie, valuta en commodity zal ergens in de toekomst getokenized worden.

Al jaren is dat de droom van veel cryptoliefhebbers, om in een geautomatiseerde en slimme wereld te wonen waarin elke eenheid van waarde gedigitaliseerd kan worden.

Dat dat niet over één nacht ijs zou gaan is inmiddels wel duidelijk. De afgelopen drie jaar waren vol met veel onvervulde beloften van teams, technologieën en markten. Maar er lijkt een keerpunt te zijn. Security tokens en security token offerings (vergelijkbaar met ICO’s) worden steeds meer het gesprek van de dag.

Hieronder een overzicht van de grote spelers in het security token ecosysteem:

Beurzen / exchanges

Open Finance Network bestaat sinds eind vorig jaar. Dit is de eerste beurs waar je gereguleerd getokenizeerde securities kan verhandelen. Ze zijn klein begonnen maar zijn van plan om de komende maanden meer aan te bieden. Bovendien is tZero deze week gelanceerd, er is zelfs al handelsvolume aanwezig. Daarnaast zie je ook dat niet alleen crypto exchanges security tokens willen aanbieden, ook reguliere beurzen zijn aan het testen. Denk hierbij aan de Jamaica Stock Exchange en de Swiss Stock Exchange. Het wordt pas echt serieus als de NYSE / NASDAQ mee willen doen. Of de grotere cryptobeurzen zoals Coinbase, Gemini, Kraken en Binance.

Uitgifte platformen

Bedrijven zoals Securitize, CoinList, Republic, Swarm, Harbor, Templum en TrustToken maken en lanceren in rap tempo nieuwe tokenized assets. Er worden tokens gecreerd voor valuta’s, onroerend goed, aandelen, fondsen en elke grondstof die je maar kan bedenken. Het aantal nieuwe producten is hoog, maar het is nog even afwachten of de markt hier echt op zit te wachten.

Protocollen

Protocollen, ofwel regelgeving is onvermijdbaar bij securities. Iedereen is het daar wel mee eens en steunt het idee dat financiële regelgeving nageleefd moet worden. Op dit moment zijn er verschillende partijen die willen dat het door hun geschreven protocol de standaard wordt. Dit kan je het beste vergelijken met de ERC-20 standaard van Ethereum.

Protocollen zoals het DS-protocol (Securitize), R-Token (Harbor), ST20 (Polymath) en SRC20 (Swarm) maken nog allemaal kans om de nieuwe standaard te worden.

Dichterbij dan ooit

Het goede nieuws is dat we vandaag dichterbij de beoogde toekomst staan ​​dan ooit tevoren. Maar er blijven nog veel vragen onbeantwoord.  Welke platforms zullen winnen? Hoe behandelen toezichthouders bepaalde activa of protocollen? Hoeveel liquiditeit is er in eerste instantie beschikbaar? Van wie? Wat is er nodig om grote, gerenommeerde bedrijven te overtuigen dat tokens uitbrengen beter is dan aandelen uit te brengen op de beurs?

Veel vragen die hopelijk in 2019 worden beantwoord.

Dit artikel is gebaseerd op de podcast Off the Chain. Deze podcast en mailing is van Anthony Pompliano en is zeker de moeite waard om je op te abonneren.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.