female customs officer at airport checking travel rule

Wat is de travel rule en wat heeft dat met crypto te maken?

De financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk (FCA), heeft aangekondigd dat zij vastbesloten is om strengere maatregelen te nemen om het gebruik van cryptocurrency voor witwassen en andere illegale activiteiten te stoppen. Daarvoor is de zogenaamde ‘travel rule’ aangenomen.

Travel rule vanaf 1 september

Een officieel bericht op de website van de FCA is gisteren bijgewerkt, en hierin staat dat op 1 september 2023 deze nieuwe regels ingaan. Vanaf deze datum moeten Britse cryptobedrijven gedetailleerde informatie verzamelen, verifiëren en delen over transacties van crypto-activa, volgens de travel rule.

Grote kans dat je wel eens met de travel rule te maken hebt gehad. Als je ergens naar toe vliegt dan mag je ook geen grote bedragen meenemen, tenzij je dit kan verklaren. De travel rule voor cryptoactiva bepaalt dat elke crypto transactie die een bepaalde drempel overschrijdt, vergezeld moet gaan van de persoonlijke informatie van de klant.

Travel rule komt uit Verenigde Staten

Deze stap volgt op internationale richtlijnen van de Amerikaanse Financial Action Task Force (FATF) en beoogt de inspanningen om crypto-gerelateerde illegale activiteiten te beteugelen te versterken. De FCA erkent dat de crypto-industrie nog steeds wordt geassocieerd met een hint van criminaliteit en wil dit patroon doorbreken.

Belangrijk is dat de verantwoordelijkheid voor naleving niet alleen geldt voor de bedrijven zelf, maar ook voor externe partijen die betrokken zijn bij transacties. De FCA benadrukt dat er geen ruimte is voor ontwijking door te beweren dat zij geen controle hebben over hun tegenpartij.

Travel rule kan veranderen

Hoewel er geen expliciet verbod is op transacties met partijen in regio’s zonder de travel rule, worden bedrijven aangemoedigd om toch zo veel mogelijk informatie te delen en te ontvangen. Als dit niet mogelijk is, moeten bedrijven de benodigde informatie verzamelen, verifiëren en opslaan voordat crypto-activa worden overgedragen.

De FCA sluit af door te benadrukken dat haar verwachtingen regelmatig zullen worden herzien naarmate de wereldwijde acceptatie van de travel rule verandert.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.