Wat is EcoCoin?

Cryptocurrencies en het milieu, dat is volgens velen geen goede combinatie. In het nieuws lees je bijvoorbeeld vaak over het energieverbruik van cryptomunten. Een Nederlandse cryptomunt wil hier verandering in brengen.

EcoCoin is een cryptocurrency die rekening houdt met het milieu. De cryptomunt is nog niet verhandelbaar, de Initial Coin Offering start volgens de website het eerste kwartaal van 2019. Maar hoe helpt de cryptovaluta aan een beter milieu? Dat lees je hier!

Hoe kom ik aan EcoCoin?

Door de manier waarop je aan EcoCoin kan komen, stimuleert de cryptomunt jou om milieuvriendelijker te leven. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Door duurzaam gebruik te maken van slimme apparaten
    Als je de temperatuur in je huis lager zet, dan verstuurt je slimme meter de bijbehorende verbruiksgegevens naar jouw energiemaatschappij. Tegelijkertijd geeft de slimme thermostaat het door aan het EcoCoin-netwerk. Als beloning ontvang je dan EcoCoins.
  • Door duurzaam te leven
    Deze manier van EcoCoins verdienen gaat automatisch, maar het kan ook handmatig. Stel, je gaat met de fiets naar het werk in plaats van met de auto. Je collega kan dan bevestigen aan het EcoCoin-netwerk dat jij met de fiets bent gekomen. Hier ontvang je vervolgens EcoCoins voor.
  • Door bomen te planten
    Ontbossing is een groot probleem in de wereld. De ontwikkelaars van EcoCoin wil dit probleem tegengaan met hun cryptomunt. Heb je veel grond tot je beschikking maar heb je geen idee wat je ermee moet doen? Dan kan je EcoCoin verdienen door bomen te gaan planten. Geef je dit door aan het EcoCoin-netwerk, dan ontvang je hiervoor EcoCoin.

Milieuvriendelijk minen

Minen, iets waar veel elektriciteit naartoe gaat. Of toch niet? EcoCoin kiest namelijk voor een duurzamere manier dan Bitcoin. De cryptomunt maakt namelijk gebruik van een Proof of Stake algoritme. Dit is een efficiëntere en duurzamere manier van transacties verwerken.

Anders dan bij bitcoin kan iedereen EcoCoin-transacties verwerken. Dit heet een node draaien. Je installeert dan software op je smartphone, laptop of desktop, en je apparaat controleert dan transacties op het netwerk.

Draai je een node, dan kan je ook stemmen over het beleid van EcoCoin. Aangezien iedereen dat kan doen, is het een heel decentraal systeem. Je kan bijvoorbeeld stemmen over welke initiatieven gesteund moeten worden, en waar bomen moeten worden geplant.

EcoCoin is dus een interessant project wat zich richt op een duurzamere wereld. We zijn erg benieuwd wat de invloed van EcoCoin is op een betere wereld!

Ben je benieuwd naar de whitepaper van EcoCoin? Lees deze hier.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.