Wat is een utility token?

Bij iedere cryptocurrency hoort een bepaalde coin of token. Binnen de cryptowereld wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten tokens. Zo bestaan onder andere security tokens, equity tokens, asset tokens en utility tokens. In dit artikel leggen we je uit wat een utility token is. Morgen gaan we in op security tokens.

Coin of token?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een coin en token. Een coin is precies wat je verwacht: een munt of betaalmiddel. Een token heeft vaak een bredere functionaliteit. Het kan bijvoorbeeld een ‘eigendomsbewijs’ van een product zijn. Goed om te weten is dat er geen autoriteit in de cryptowereld is die bepaalt wat de definitie van een token of van een coin is.

Wel wordt algemeen geaccepteerd dat crypto’s met een eigen blockchain coins zijn. Crypto’s zonder eigen blockchain worden tokens genoemd.

Dit onderscheid zorgt ook weer voor verschuivingen. Zo zijn sommige coins begonnen als token, omdat die bijvoorbeeld op de blockchain van Ethereum draaide. In een later stadium hebben de developers een eigen blockchain gebouwd, toen werden deze crypto’s opeens een coin. Een goed voorbeeld hiervan is EOS.

Wil je precies zien welke cryptocurrencies coin of token zijn? Coinmarketcap maakt het makkelijk voor je. Kies in het  dropdownmenu “cryptocurrencies” voor tokens only en je ziet meteen of het om een coin of token gaat. Als je voor tokens kiest wordt ook weergegeven op welke blockchain de token draait. Het merendeel wordt ondersteund door Ethereum.

Utility tokens

Utility tokens zijn tokens die als functie hebben om een bepaald product of dienst te gebruiken. Dit betekent dat de koper van een utility token de uitgever nu heeft betaald, zodat het bedrijf een product kan ontwikkelen dat de koper later kan terugkopen voor die service. Kortom, een token om een crowdfund te financieren. In cryptoland wordt dit een ICO (Initial Coin Offering) genoemd.

Morgen schrijven wij over security tokens, belangrijke kenmerken hiervan zijn zeggenschap en winstuitkering. Dat zijn twee eigenschappen die utility tokens absoluut niet hebben. Ook al heb je de helft van alle tokens, je krijgt geen zeggenschap over het uitgevende bedrijf en ook geen winstuitkering.

Utility tokens kunnen net als coins verhandeld worden op exchanges. De prijs of waarde die een utility token heeft, wordt grotendeels bepaald door vraag en aanbod. 

Voorbeeld van een utility token

Een voorbeeld van een utility-token is Basic Attention Token (BAT). In mei 2017 werd de ICO gelanceerd. Binnen 30 seconden haalde BAT 35 miljoen dollar op met het uitgeven van hun token.

BAT is ontworpen voor de advertentiemarkt, hier wordt name gericht op advertenties binnen internetbrowsers. Het project heeft als doel om met blockchain technologie een advertentieplatform te creëren.

BAT-tokens functioneren als een uitwisselingsmedium tussen gebruikers, adverteerders en uitgevers die deelnemen aan het ecosysteem. Adverteerders kopen advertenties met BAT-tokens, de tokens worden verdeeld onder uitgevers en degenen die de advertentie bekijken (de consument). De uitgever krijgt coins voor het hosten van de advertentie, de consument voor het bekijken van de advertentie.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.