Wat is het nut van Binance Coin (BNB)?

Cryptocurrency exchange Binance is misschien wel het bedrijf die het snelst in de geschiedenis de unicorn status heeft behaald. Dit artikel gaat over hun eigen munt, de Binance Coin. Wat is de bedoeling? En slaat die munt ergens op?

Token als financieringsmiddel

Toen de token werd gelanceerd werd deze door velen geprezen als een innovatie manier om een bedrijf te financieren. Investeerders noemden de coin zelfs de eerste echte security token.

In 2017 werd de token uitgegeven via een ICO door Binance. Het was een mechanisme om fondsen te werven op basis van een relatief ervaren team en een vage whitepaper. Schrijver Arjun Balaji omschrijft de truc zo:

“Een token (nepgeld) uitgeven dat vervolgens kon worden verhandeld (voor echt geld!). En het echte geld gebruiken om het bedrijf te laten groeien terwijl het nepgeld uiteindelijk de status kreeg van echt geld. Als je de gebruikers kan overtuigen dat de token echt geld waard is, dan heb je aanzienlijk minder echt kapitaal nodig.”

Maar wat kan je met die munt

Balaji bleef met de volgende vragen zitten: wat kopen beleggers eigenlijk? Krijgen ze een aandeel, waardoor ze recht hebben op toekomstig dividend? Kopen ze een utility-token? Is het mogelijk hieruit enig idee van een “eerlijke” prijs af te leiden?

Binance heeft in het verleden enigszins antwoord te geven op dit soort vragen in dit artikel. Balaji is nog niet overtuigd:

  • Klanten kunnen een korting van 25 procent krijgen voor het betalen in BNB. Binance ontvangt op deze manier hun eigen tokens en een heleboel geld.
  • Een ander genoemd voordeel, voornamelijk voor medewerkers van Binance, is dat medewerkers salaris krijgen in BNB. Ongeveer 90 procent van de werknemers van Binance ontvangt een deel van hun salaris in hun eigen token, waardoor Binance eigenlijk nog minder kosten heeft.
  • Vrijwel alle andere voordelen benoemd in dat artikel zijn niet heel bijzonder.
  • De laatste reden, “HODLing voor later gebruik op Binance Decentralized Cryptocurrency Exchange (DEX) en Binance Chain” is misschien de beste reden waarom Binance Coin nuttig is. Ze zeggen eigenlijk dat je de munt nu moet kopen, en moet wachten totdat Binance haar eigen openbare blockchain lanceert.

De blockchain van Binance zal voornamelijk worden ingezet om de overdracht en verhandeling van cryptocurrency te decentraliseren. Verder is het ook de bedoeling dat ICO’s en dus nieuwe tokens direct op deze Binance Chain gelanceerd worden.

BNB vervult dan ongeveer dezelfde rol als ether doet op de blockchain van Ethereum. Binance Coin wordt dan een geïntegreerde valuta. Doordat Binance Chain decentraal is wordt het bedrijf getransformeerd van een bedrijf naar een community.

Burn baby burn

En als je BNB bezit, en gebruikt om transactiekosten mee te betalen op Binance Chain, dan krijg je korting. Investeerders zijn over het algemeen wel positief, maar dat komt ook doordat elk kwartaal eenmaal coins worden geburned (verbrand dus).

Binance wil namelijk het totale aanbod van BNB op de markt verminderen. Elk kwartaal sinds de lancering, heeft Binance twintig procent van hun winst gebruikt om om Binance Coins terug te kopen en deze permanent te verbranden (verwijderen). Maar hier is ook nog een vraag bij te stellen: Zijn deze verbrande coins werkelijk gekocht op de markt of worden deze gewoon verwijderd uit de eigen schatkist? Hier zit namelijk nog een enorme voorraad ongebruikte BNB in. Analisten van platform TheBlockCrypto zeggen dat deze verbrandingen in feite geen normale marktaankopen zijn.

De koers van de coin doet het overigens ook niet slecht. Zie de chart hieronder. Eigenlijk is de waarde al sinds begin dit jaar aan een opmars bezig.


Je kan er bullish of bearish instaan, maar Binance heeft iets gedaan wat weinigen eerder hebben gedaan: Investeerders laten geloven in hun eigen token om een winstgevend bedrijf op te bouwen, gefocused op klantenservice en groot genoeg om te concurreren met gevestigde bedrijven. En het kan ook geen kwaad dat de coin dit jaar flink in waarde is gestegen.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.