Wat het verschil is tussen Ripple (XRP) en Ethereum volgens Amerikaanse financiële waakhond

Sinds vorig jaar is cryptobedrijf Ripple, bekend van hun munt XRP, verwikkeld in een rechtszaak met de SEC. Dit is de Amerikaanse financiële waakhond.

Verschil tussen ether en XRP

Charles Gasparino van Fox Business claimt dat bronnen binnen de Securities and Exchange Commission (SEC) hem vertelden dat de reden waarom ether door de regelgever niet als security wordt beschouwd, de ingebouwde infrastructuur van de blockchain is die al jaren operationeel is. Ethereum is niet afhankelijk van de verkoop van ether om als bedrijf winstgevend te zijn.

Het verschil met Ripple is dat laatstgenoemde nog steeds op XRP vertrouwt om zijn bedrijf te financieren. Gasparino zegt dat dit de reden is waarom de SEC beweert dat de cryptocurrency eigenlijk een niet-geregistreerde security is.

Garlinghouse in oud interview

In maart 2020 vertelde Ripple CEO Brad Garlinghouse aan de Financial Times dat het bedrijf niet winstgevend zou zijn als ze XRP niet zouden verkopen. In de aanklacht van de SEC verklaart Ripple in een promotiedocument uit 2013 dat het bedrijfsmodel is gebaseerd op het succes van XRP.

Zoals verwacht krijgt de tweet van Gasparino veel kritiek van de XRP-community. Zij struikelen veelal over de vergelijking met Ethereum.

Oud-medewerker SEC en Ethereum

In juli moest William Hinman spreken tijdens de rechtszaak, dit is de voormalige topfunctionaris van de SEC. Hinman oordeelde in 2018 dat Ether geen security is. Tijdens zijn getuigenis onthulde Hinman dat hij Ripple daadwerkelijk had gewaarschuwd over XRP en adviseerde het bedrijf de verkoop stop te zetten.

De SEC heeft afstand genomen van de toespraak van Hinman, waardoor de status van Ether voor nu in het ongewisse blijft. In augustus weigerde SEC-voorzitter Gary Gensler commentaar te geven op de vraag of de cryptocurrency een niet-geregistreerde security is.

De originele einddatum van de rechtszaak was 15 augustus, maar die is overduidelijk niet gehaald. Meer lezen over de rechtszaak? Op onze Ripple-pagina houden wij je op de hoogte van alle ontwikkelingen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.