Wat is sound money en wat heeft dat met Bitcoin te maken?
Vergeet de koers even en doe net alsof je nog nooit van ETF’s hebt gehoord. Veel Bitcoiners van het eerste uur leggen hun volledige vertrouwen in BTC vanwege iets wat sound money heet. Door de waan van de dag wordt sound money ondergesneeuwd, dus tijd om even op de rem te trappen.
Wat is sound money eigenlijk?
Bitcoiners bedoelen met de term “sound money” een monetair systeem dat aan de volgende criteria voldoet:
• Inflatiebestendigheid: De waarde van het geld moet in de loop van de tijd stabiel blijven. Dit betekent dat de inflatie laag moet zijn, zodat de koopkracht van het geld niet afneemt.
• Onvervalsbaar: Het geld moet niet kunnen worden vervalst of vernietigd. Dit betekent dat het een fysieke of digitale vorm moet hebben die niet te kopiëren is.
• Onafhankelijk: Het geld moet niet onder controle staan van een centrale autoriteit. Dit betekent dat het niet kan worden afgeschaft of beïnvloed door politieke of economische gebeurtenissen.
Bitcoin wordt gezien als een vorm van sound money omdat het aan deze criteria voldoet. Het is een digitaal geldsysteem dat is gebaseerd op blockchaintechnologie. De blockchain is een gedecentraliseerd grootboek dat alle transacties in het systeem vastlegt. De volledige transactiegeschiedenis staat hierin en door hoe de blockchain van Bitcoin werkt, kunnen deze crypto’s niet vervalst worden.
Bovendien is Bitcoin niet onder controle van een centrale autoriteit. Het is een open source project dat wordt beheerd door een netwerk van computers over de hele wereld. Er is geen directeur of voorzitter die aan de knoppen kan draaien.
Sound money voor een gezonde economie
Waarom is sound money belangrijk? Als we de algemeen geaccepteerde Bitcoin ethos aannemen, dan is sound money belangrijk is voor een gezond economisch systeem. Op dit moment wordt ons spaargeld elke dag een stukje minder waard, we kunnen er immers steeds minder van kopen doordat de prijzen stijgen.
Centrale banken proberen hier iets aan te doen door de rente op en neer te laten gaan, met alle gevolgen van dien. Deze publieke instellingen proberen een inflatie van 2% aan te houden, want dat is theoretisch gezond voor de economie.
Bitcoiners geloven dat inflatie de koopkracht van mensen erodeert en dat centrale banken te veel macht hebben over de economie. Het alternatief is Bitcoin, dat inflatiebestendiger, onvervalsbaar en onafhankelijk is.
Hoe verschilt Bitcoin van onze eigen euro?
Bitcoin en fiatgeld verschillen op een aantal belangrijke punten als het gaat om sound money.
Inflatiebestendigheid
Bitcoin is in principe inflatiebestendig omdat het totale aanbod van Bitcoin beperkt is tot 21 miljoen tokens. Dit betekent dat de vraag naar Bitcoin in de loop van de tijd kan toenemen, maar het aanbod voorspelbaar en gelijk blijft.
Dit hoeven we je natuurlijk niet te vertellen, je merkt het elke dag aan je portemonnee, maar fiatgeld daarentegen is inflatiegevoelig. Centrale banken kunnen fiatgeld bijdrukken om de economie te stimuleren. Dit kan leiden tot een daling van de waarde van het fiatgeld, omdat er meer geld in omloop is.
Onvervalsbaar
Bitcoin is niet te vervalsen omdat het is gebaseerd op blockchaintechnologie. De blockchain is een gedecentraliseerd grootboek dat alle transacties in het systeem vastlegt. Het enige wat mogelijk is, is om de hele blockchain van Bitcoin te kopiëren en dan een andere coin te beginnen, zoals Bitcoin Cash bijvoorbeeld gedaan heeft.
Fiatgeld kan daarentegen worden vervalst of vernietigd. Papier kan gekopieerd worden, en je hebt ook geen 100% controle over het geld op je bankrekening. Probeer maar eens 10 euro naar een vriend in Iran te sturen.
Onafhankelijk
Bitcoin is sinds Satoshi Nakamoto een stap terug deed stuurloos. En stuurloos is in dit geval iets positiefs, Bitcoin is volledig onafhankelijk omdat het niet onder controle staat van een centrale autoriteit. Het is een open source project dat wordt beheerd door een netwerk van computers over de hele wereld.
Fiatgeld is volledig afhankelijk van centrale banken. Centrale banken kunnen de waarde van fiatgeld bepalen door meer geld in omloop te brengen en door te spelen met rentes.
Er zijn heel veel Bitcoin schrijvers die zich bezig houden met sound money en waarom dit goed is voor de economie. Zo hebben onder andere Jeff Booth en Saifedean Ammous hier naam mee gemaakt.