Wat is tether?

Tether is een token waarvan de waarde gekoppeld is aan de dollar. Coins die aan fiatvaluta gekoppeld zijn worden stablecoins genoemd. Er is veel te doen rondom deze munt en in dit artikel gaan wij hier verder op in. Ook leggen wij uit hoe de waarde van tether tot stand komt.

Bitfinex en tether, een nauw verwantschap

Zoals in de intro al beschreven wordt is de waarde van tether gekoppeld aan de dollar. De bedoeling is dat één tether altijd één dollar waard is, dat is overigens niet altijd zo maar daar komen we later op terug. Elke tether token (USDT) die gemaakt wordt moet dus gedekt zijn door een dollar op de bankrekening van Tether LTD.

De eerste tether tokens zijn op 6 oktober 2014 vrijgegeven als layer om de bitcoin blockchain. Toen nog onder de naam RealCoin. In januari 2015 wordt de token ook echt verhandelbaar op cryptobeurs Bitfinex. Het is niet gek dat Bitfinex de eerste beurs is waar tether op te krijgen is.

Jaren later wordt namelijk bekend dat Bitfinex en Tether LTD innig met elkaar verbonden zijn. In november 2017 staat namelijk in de Paradise Papers dat twee eigenaren van Bitfinex, Philip Potter en Giancarlo Devasini ook verantwoordelijk zijn voor het opzetten van Tether Holdings Limited op de Britse Maagdeneilanden in 2014. In reactie hierop zeggen beide bedrijven dat de Nederlander Jan Ludovicus van der Velde CEO van beide bedrijven is.

Inmiddels is tether de negende cryptomunt van de wereld. Er is grofweg drie miljard tether uitgegeven waarvan er op dit moment twee miljard in omloop zijn.

In dagelijks handelsvolume staat de munt zelfs op de tweede plek na bitcoin. Er wordt dus zeer veel gebruik gemaakt van deze stablecoin op een scala aan exchanges.

Maar waarom is deze munt zo populair? En wat heb je eraan?

Wat is een stablecoin?

De belofte van Tether LTD is dat hun token altijd precies één dollar waard is. En dat kan van pas komen als je op een crypto exchange snel even uit de crypto wilt stappen naar een stabiele munt. Vandaar de term stablecoin.

Wat gebeurde er 15 oktober

Een tether zou dus evenveel waard moeten zijn als een dollar. En voor elke uitgegeven tether zou één dollar op de rekening van het bedrijf Tether LTD garant moeten staan. Zoals eerder beschreven zijn er al ongeveer drie miljard tether uitgegeven. Veel sceptici twijfelen of Tether LTD ook echt drie miljard dollar op hun rekening hebben staan.

Deze twijfel kan ontstaan zijn door een gebrek aan transparantie bij tether. Hoewel de tether blockchain openbaar is, is de bankrekening van Tether LTD dat niet.

Die twijfel leidde op 15 oktober tot een disturbance in the force. Het ooit zo stabiele tether wankelde want de prijs daalde rap. De tether prijs zakte in een paar uur tijd tot 85 dollarcent om daarna weer op te krabbelen naar een wat gangbare prijs van 97 dollarcent die tot op heden gehandhaafd blijft.

Andere factoren van onzekerheid:

  • Bitfinex en Tether LTD lagen in de clinch met hun bank Noble Bank
  • Bitfinex bevroor tijdelijk deposits en withdrawals
  • Tether werd ingewisseld voor andere stablecoins

Wat betekent dit voor de bitcoinkoers?

Het vertrouwen in tether was voor korte tijd weg, de tether prijs daalde en de prijs van bitcoin schoot omhoog. Hoe kan dit en wat gebeurt er achter de schermen?

Op exchanges waar tether en bitcoin verkocht worden (zoals Binance) wordt de waarde van bitcoin in tether weergegeven. Dus niet dollars. Op exchanges waar geen tether verkocht wordt, wordt de waarde van bitcoin in dollar weergegeven. Een heel belangrijk verschil want toen de waarde van tether omlaag ging naar 85 dollarcent, ging de waarde van bitcoin op exchanges met tether vanzelfsprekend omhoog.

Rekenvoorbeeld van 15 oktober:

Tether min 12% 0,88 dollar
Bitcoin op exchange zonder tether geen verandering 6600 dollar
Bitcoin op exchange met tether plus 12% 7400 dollar

De prijs op USDT exchanges ziet er dan voor veel mensen veelbelovend uit. Helaas als je terug wilt wisselen van USDT naar USD krijg je minder terug. Omdat een tether niet meer gelijk staat aan een hele dollar.

Exchanges waar ook tether op verkocht wordt geven eigenlijk een verkeerd beeld van de bitcoin koers.  

De bitcoin koers kreeg naast het prijsverschil door tether wel degelijk een echte boost. Dit kan onder andere komen doordat investeerders ‘ vluchten’ van tether naar bitcoin. Bitcoin wordt namelijk nog steeds gezien als safe haven, een veilig toevluchtsoord waar je crypto enigszins stabiel is. Dat kan weer komen doordat de prijs in USDT van bitcoin op USDT exchanges stijgt (door de daling van Tether) en investeerders hierdoor bitcoin gaan kopen.

Hierboven zie je de bitcoinkoers van twee verschillende exchanges. Het verschil is dat de rode lijn de koers weergeeft van een exchange met tether. Die twee lijnen lopen vrijwel gelijk, totdat tether minder waard werd. Vanaf dat moment zie je dat het verschil tussen beide groter wordt.

 

Zoals altijd: Do Your Own Research

Er wordt veel gespeculeerd over Bitfinex en Tether LTD. Zonder harde feiten blijft het echter bij speculeren.

Omdat de munt tether zo’n grote rol speelt in het crypto ecosysteem is het altijd verstandig om je eigen onderzoek te blijven doen. Door het open karakter van de bitcoin- en tether blockchain kun je namelijk zelf wat zaken onderzoeken.

Tether Rich List
Er zijn 3 miljard tethers gemaakt en allemaal zijn ze te volgen. https://wallet.tether.to/richlist

Als tethers gewisseld worden voor dollars moeten deze tethers uit de circulatie gehaald worden. Deze tethers worden naar de Tether Treasury gestuurd. De laatste maand zijn er zo’n 800 miljoen tethers naar de Treasury gestuurd. Vanuit die Treasury kan tether weer vernietigd worden, of in cryptotermen: geburnd. In oktober zijn er nog 500 miljoen tether geburnd.

Daarnaast bevinden de meeste tethers zich op exchange Binance. Op zich is dit niet vreemd omdat Binance één van de grootste exchanges is waar geen dollars gebruikt kunnen worden.

Opvallend in deze lijst zijn Kraken en Bittrex. Dit zijn namelijk de enige exchanges die een USD/USDT paar aanbieden. De laatste maand zijn er opvallend veel tethers verstuurd naar voornamelijk Kraken.

Bitfinex cold storage
Omdat Bitfinex zo nauw verbonden is met Tether LTD is het interessant om te zien wat er met de voorraad bitcoin gebeurt op deze exchange. Neemt het vertrouwen af in Bitfinex? Dan is het niet gek dat er veel bitcoins onttrokken worden uit hun wallet. De laatste maand zijn er zo’n 100.000 Bitcoins verstuurd van de cold wallet van Bitfinex.

Dus: ben je aan het handelen? En heb je interesse in een coin zoals tether? Doe ALTIJD je eigen onderzoek.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter