Wat lost het whitepaper van Satoshi eigenlijk op?

Deze week bestaat de bitcoin whitepaper tien jaar! En dat vieren wij met allemaal publicaties over de whitepaper. Voor elke cryptoliefhebber is Satoshi Nakamoto’s whitepaper verplichte kost. De Engelse versie vind je hier. Er is ook een vertaalde Nederlandse versie.

In dit artikel gaan we in op het double spending. Satoshi schrijft namelijk in de whitepaper:

‘We propose a solution to the double spending problem using a peer-to-peer network.’

Wat betekent double spending? En hoe lost bitcoin dit op? Je leest het hier!

Wat is double spending?

Double spending betekent in het Nederlands dubbel uitgeven. Jarenlang braken de slimste cryptografen hun brein over hoe dit probleem op te lossen. Het dubbel uitgeven van dezelfde digitale munt is namelijk goed denkbaar. Net als elke ander digitaal bestand kan een digitale munt gekopieerd worden. Vergelijk het met een mp3-bestand. Die kan je blijven kopiëren.

Een manier om double spending tegen te gaan is om geld centraal te beheren. Zoals een bank doet. Maar dat gaat in tegen de principes van bitcoin. De whitepaper is juist geschreven om een decentrale munt te ontwerpen, die ook nog eens niet dubbel uitgegeven kan worden.

In het huidige bankensysteem controleert een derde partij je transactie. Boek je geld over, dan bekijkt de bank of je voldoet aan hun eisen. Heb je genoeg geld op je rekening? Geef je het geld maar een keer uit? Dan kan je transactie doorgaan.

Maar bij bitcoin bestaat deze centrale instantie niet. Alle transacties op het bitcoin netwerk worden door het netwerk zelf gecontroleerd.

De geboorte van blockchain

Bitcoin lost het probleem van dubbele uitgave op door een bevestigingsmechanisme in te bouwen en een universeel grootboek te onderhouden (in de whitepaper had dit grootboek overigens nog geen naam, nu noemen we dit blockchain). In dit grootboek staan alle goedgekeurde transacties, vanaf het begin van de blockchain in januari 2009.

Een voorbeeld: Stel dat je een bitcoin twee keer probeert uit te geven. Je hebt een bitcoin naar je broer overgemaakt maar je wil diezelfde bitcoin ook naar je zus sturen.

Beide transacties komen in de zogenaamde mempool. De eerste transactie die door miners wordt opgepikt en in een blok op de blockchain wordt verwerkt is de enige geldende transactie. Deze bitcointransactie wordt verwerkt op de blockchain. Elke tien minuten komt hier een nieuw blok bij.

Miners pikken nu jouw tweede transactie op. Hierin zit het verzoek om diezelfde bitcoin nog een keer uit te geven. Miners laten deze links liggen omdat op de blockchain al een transactie met diezelfde bitcoin te vinden is. Jouw transactie wordt dan als invalid bestempeld. En zo wordt via bitcoin het probleem van double spending opgelost.

De transactie naar je broer is verwerkt op de blockchain. Je kan dezelfde bitcoin nu niet meer verzenden naar je zus.

Wil je meer weten over het bitcoin whitepaper? Deze week publiceren wij artikelen over de bitcoin whitepaper en de bedenker Satoshi Nakamoto.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Saveԁ as a favorіte, I really like your wеbsite!

    9 juli 2019