Wat zijn oude Bitcoins, en waarom zijn ze gevaarlijk?

Er is een belangrijke wallet actief geworden na een periode van maar liefst 7 jaar stilte. Er is een hoeveelheid van 10.000 BTC verplaatst sinds de activiteit, en dit kan een gevaar vormen voor de rest van de cryptomarkt. In dit artikel lees je waarom oude Bitcoins gevaarlijk kunnen zijn voor de rest van de markt.

Gerelateerd aan Mt. Gox

Het nieuws kwam boven water door een tweet van Ki Young Ju, mede-oprichter en CEO van databedrijf Cryptoquant. Hij merkte op dat die 10,000 BTC wallet werd geopend en dat er een transactie werd gedaan van 65 BTC naar cryptomarkt Hitbit; een teken dat de wallet weer actief is.

Ki Young Ju stuurde meteen een berichtje naar Hitbit om het bedrijf op de hoogte te stellen. Vanuit het walletadres dat hij stuurt, kun je inderdaad zien dat hier 65 BTC van- en naartoe is gestuurd. De CEO van Cryptoquant weet ons ook te vertellen dat deze wallet gelinkt is aan de hacker van Mt. Gox, een exchange die in 2014 het loodje legde.

Het grote aantal Bitcoins is, tegenover de huidige prijs, ongeveer 167 miljoen dollar waard. Dat zijn geen kleine bedragen. Vooral niet aangezien die Bitcoins volgens Ki Young Ju zijn aangekocht voor een prijs van 297 dollar in 2015. Dit betekent een winst van ongeveer 5.600%. Hoewel de eigenaar van de wallet waarschijnlijk erg blij is met zo’n gigantische winst, kan dit voor de rest van de markt problemen opleveren.

Know Your Customer (KYC) bestond nog niet

Ki Young Ju zegt dat oude Bitcoins in de meeste gevallen een bearish ding zijn. “Denk hierbij aan Bitcoins die gemaakt zijn in het wetteloze tijdperk, Bitcoins die eigendom zijn van individuen die geen KYC diensten kunnen gebruiken, en Bitcoins die gedistribueerd zijn via meerdere exchanges in tienduizenden kleine stortingen – die geen KYC vereisen.”

De CEO verwijst met KYC naar de Know Your Customer-procedure die gebruikers moeten ondergaan als zij gebruik willen maken van een cryptodienst. Dit is in Nederland ook verplicht. Maar waarom is dit belangrijk?

Oude crypto is volgens Ki Young Ju veelal in het bezit van visionairs, miners en criminelen. “Nog steeds veel vieze oude walvissen hebben te maken met drugs, gokken, witwassen, hacken, etc”, zo vertelt hij in een tweet van augustus. Dit zijn dé onderwerpen die crypto een slecht stereotype hebben gegeven, waardoor ze het imago, het sentiment, en uiteindelijk ook de prijs kunnen beïnvloeden.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • percentages zijn duidelijk niet je sterkste kant

    28 november 2022
  • gezondekaspergezondegodgezondekaspergezonegodikwensjealleliefdeopdewereld

    28 november 2022