Week van de waarheid: EU mogelijk richting recessie

De economische vooruitzichten voor de Europese Unie worden er met de dag minder op. Waar eerder deze maand de euro al op gelijke hoogte met de dollar kwam, duwen het mogelijke uitblijven van Russische gasleveringen aan Duitsland, de Italiaanse schuldenberg en de recordinflatie het continent mogelijk richting een recessie.

De Europese Centrale Bank zit in het nauw

Steeds meer economen maken zich zorgen over het vermogen van Christine Lagarde, advocaat van beroep en geen econoom, om Europa uit de penibele situatie te redden. Volgens Bas van Geffen, strateeg bij Rabobank, kan het voor de Europese Centrale Bank (ECB) lastig worden om met de nieuwe strategie zijn geloofwaardigheid te behouden.

Het huidige plan is namelijk om met een nieuwe tool de “fragmentatie” tussen Noord- en Zuid-Europese obligaties tegen te gaan. De rente van de zwakkere Zuid-Europese broeders loopt op ten opzichte van Noord-Europa en dat maakt de situatie er voor hen niet beter op. De ECB hoopt daar nu met gerichte monetaire expansie verbetering in te brengen.

Effectief betekent dit dat de ECB voor Zuid-Europese landen met steunpakketten komt om daar de rente kunstmatig naar een lager niveau te krijgen. “Veel succes met het uitleggen dat je de monetaire duimschroeven aandraait, als je elders in Europa een nieuwe tool lanceert om assets op te kopen” aldus Bas van Geffen tegenover Telegraph.

Italiaanse rente schiet omhoog

Investeerders maken zich zorgen dat de Italiaanse economie het risico loopt om vanwege de hoge leenkosten over de kop te gaan. De afgelopen weken verloor de Milanese aandelenmarkt miljarden en schoot de rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties naar 3,4 procent. Slechts 12 maanden geleden was de rente op Italiaanse staatsobligaties nog 0,7 procent.

De nieuwe ‘tool’ van de ECB maakt het voor de centrale bank mogelijk om meer assets te kopen van landen die met de grootste rentestijgingen geconfronteerd worden. Bovenstaande grafiek toont de problemen voor de Italiaanse obligaties ten opzichte van Duitsland. Om een nieuwe schuldencrisis te voorkomen, wil de ECB gericht ingrijpen. Het is echter de vraag hoe lang de markt dat nog voor lief neemt.

Als we naar de koers van de euro kijken ziet het er in ieder geval niet goed uit voor de ECB. Het is nog maar de vraag hoe ver die zal zakken. Het probleem is dat de ECB weinig andere opties heeft, omdat het omvallen van een economie als die van Italië in potentie een nog groter probleem is.

Wat betekent dit voor bitcoin?

De inflatie in de Eurozone is momenteel nog hoger dan tijdens de afgelopen financiële crisis. Daarnaast speelt het probleem dat de Nord Stream 1 pijpleiding van Rusland naar Duitsland op dit moment gesloten is voor onderhoud en dat de gasleveringen daarna ook uitblijven. Vladimir Putin lijkt daarmee sterke kaarten in handen te hebben om de Europese Unie in een recessie te duwen.

Alles bij elkaar heeft de ECB straks waarschijnlijk te dealen met recordinflatie, een Italiaanse schuldencrisis en een enorm energietekort voor Duitsland vanwege het uitblijven van Russische gasleveringen.

Veel ruimte om de rente te verhogen lijkt de ECB op dit moment niet te hebben, wat in eerste instantie een ‘positieve’ ontwikkeling lijkt voor bitcoin. Het is echter de vraag wat er met onze euro gaat gebeuren. Als de rente langdurig op dit niveau blijft, waar het er op dit moment wel naar uitziet, dan kan dat catastrofale gevolgen hebben voor het europroject.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ja, hebben ze toch aan zichzelf te danken!!
    De ene sanctie na de andere tegen Rusland. En heeft dat iets geholpen? Die Poetin lacht zich drie slagen in de rondte en verkoopt z’n gas en olie nu aan China en India, dus komt er toch wel geld binnen in Rusland en de enige die er daadwerkelijk onder lijden is de Europese bevolking. Zijn goed bezig hoor daar in Brussel om welvarende landen naar de afgrond te helpen.

    20 juli 2022
  • Laat Italie aan hun lot over door jarenlang mismanagement van de staatskas en doe het mandaat van de ECB om inflatie te beteugelen en EU lidstaten te reddden die wel netjes conform afspraken houden aan overheidsbegroting. Je snijdt de kanker weg in plaats van het laten verspreiden door de EU wat op z’n tijd het hele Europese project de kop zal kosten.

    20 juli 2022
  • ITALY OUT italy out

    20 juli 2022
  • Ongekend dat somlige Italie willn laten vallen…. en wat krijgn we dan denken jullie? Italie uit de EU volledig aan zijn lot overgelaten en samen met Italie natuurlijk nog vele andere zuid europese landen. Geen enkel land laat zich vrijwillig naar de afgrond voeren en gaat steun elders zoeken ( wat logisch is ) en wie denken jullie dat er gaat klaar staan om steun te bieden ? Juist ja, zou zomaar eens Rusland kunnen zijn, zou de ultieme droom van Poetin om te heersen over eurazie dan toch werkelijkheid gaan worden??

    21 juli 2022
  • Het Europeese project is ten dode opgeschreven door veel te veel expansiedrift. Voormalige communistisch Oostblok landen en financieel ‘zwakke’ knoflook landen vormen een bedreiging en stabiliteit van de Euro. Er wordt niet hervormd in deze landen om eigen Staat’s financien op orde te krijgen omdat het ‘rijke’ noorden toch met een bailout komt. Nederland is beter af Nexit en als soeverein land terug naar de EEG manier bedrijven van handel. Tegelijkertijd lost ook het asielcrisis op. 1 + 1 = 2

    21 juli 2022