Weekendcolumn: Waar komt de passie voor bitcoin vandaan?

Lieve zoon,

Ik heb besloten je deze brief uit het verleden te schrijven. Op dit moment moet je nog geboren worden; als je groot bent en deze brief voor het eerst hebt gelezen, bewaar hem dan als deel van mijn nalatenschap en jouw erfenis.

Zo opent Kudzai Kutukwa zijn meest recente artikel (klik hier)

Dit stuk heeft mij weer even de ogen geopend. Want soms verliezen we even uit het oog waar het allemaal om draait. Waar het bloed van gaat stromen en het vuur van aanslaat. Waarom ik ben begonnen met überhaupt over bitcoin te gaan schrijven.

Het doel van bitcoin is simpelweg het scheiden van geld en de staat. Om de macht op geldcreatie weg te nemen bij de centrale planners. Omdat niemand in staat zou moeten zijn om uit het niets geld te creëren en geld altijd een onvervalsbare kostprijs moet hebben.

Als geld te overvloedig is, verliest het na verloop van tijd waarde omdat er meer eenheden kunnen en zullen worden gecreëerd en er meer nodig zullen zijn om een goed of dienst te kopen. Dit zijn de gevolgen van inflatie; het verruimen van de geldhoeveelheid. Iets wat ons allemaal raakt en wat een onrechtvaardig gevolg is van het huidige systeem! Dat is waar de passie voor bitcoin vandaan komt.

*Klik hier als je dit in de blox app leest

Maar dit ideologische aspect van bitcoin zal niet met iedereen resoneren. En dat hoeft ook niet. Want uiteindelijk wil je gewoon weten wat het jou oplevert.

Wat levert het mij op?

De continue verruiming van de geldhoeveelheid zorgt voor een kapitaalvlucht richting schaarse assets. Omdat je niet kunt sparen in euro’s moet je op zoek naar alternatieve manieren om te sparen / vormen van waardeopslag.  

Dus waar wordt waarde in opgeslagen?

Schaarse assets, dingen die niet gemakkelijk bijgemaakt kunnen worden.

Daarbij is Bitcoin een zogeheten, number go up technologie, wat heel kort gezegd op het volgende neerkomt. Omdat er uiteindelijk maar 21 miljoen bitcoins in omloop worden gebracht is dit het meest schaarse bezit op onze planeet. Er zullen nooit meer bitcoins bijkomen. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust, wat tot een toenemende vraag zal leiden. Bij een toenemende vraag zal de waarde omhoog gaan. Dit creëert een positieve feedback loop. De waarde van Bitcoin stijgt en daardoor stijgt de interesse en vraag naar Bitcoin wat weer een stijgende prijs tot gevolg heeft. Schaarste is niet de enige reden waarom men waarde toekent aan Bitcoin. Het is echter wel een hele belangrijke eigenschap.

We zien dat bitcoin langzaam waarde onttrekt uit alle andere assets. Zolang Bitcoin de meest aantrekkelijke kenmerken heeft als een waardeopslagmiddel binnen het investeerbare landschap, zal dit zo blijven. Met een totale marktwaarde van 1 biljoen is het nog steeds een klein druppeltje in de emmer van totale wereldwijde vermogenswaarde.

Uiteindelijk is de vraag: Wat zal zijn waarde het beste behouden in de loop van de tijd?

Naar mijn mening is bitcoin de beste lange termijn spaartechnologie die de mensheid ooit gezien heeft. Je ziet dat over een 4 jarige periode het Samengesteld Jaarlijks Groeipercentage van Bitcoin in het slechtste geval rond de 25% lag en vaak dus nog veel hoger. Als je de volatiliteit kunt weerstaan en bitcoin voor een langere periode durft vast te houden, dan doe je het beter dan 99% van de actieve beleggers. 


Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.


Rick Hutting heeft een economische achtergrond en is een groot voorstander van Bitcoin. Hij verdiept zich al enkele jaren in het onderwerp en is van mening dat het een geniale uitvinding is die de wereld op een positieve manier gaat veranderen. Ons geldsysteem is stuk en Bitcoin is de oplossing.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.