Weekendcolumn: Wat zijn de gevaren en risico’s van Bitcoin?

Zoals bij elke nieuwe technologie zijn er ook potentiële gevaren en risico’s verbonden aan Bitcoin. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat ik enorm bullish ben op Bitcoin. Sommige mensen verklaren me weleens voor gek. Ze kunnen het enthousiasme niet begrijpen. Zie je de gevaren dan niet? Of het gaat nooit werken vanwege dit of dat.

Om iets goed te kunnen begrijpen is het van belang om rekening te houden met de argumenten van de tegenstanders. Dus laten we eens kijken naar een aantal van de meest gehoorde argumenten.

Bitcoin is te volatiel
Volatiliteit wordt vaak genoemd als één van de grootste risico’s van Bitcoin. De prijs van Bitcoin is erg volatiel, met grote schommelingen in waarde in korte tijd. Dit kan het voor beleggers moeilijk maken om de waarde van hun investering te voorspellen. 

Over Bitcoin volatiliteit schreef ik eerder al het volgende:

“Bitcoin evolueert langzaam naar de rol van waardeopslag en dit gaat gepaard met een flinke mate van groei en speculatie. Bitcoin is voorlopig nog een lange termijn spaarmechanisme. De waarde van Bitcoin zal op termijn stabiliseren maar daarvoor moet er eerst massale adoptie plaatsvinden. Dus ja, bitcoin is volatiel (niet te volatiel) maar dit is logisch want het zit nu nog in de transitie van verzamelobject naar waardeopslag en uiteindelijk een transactievaluta.”

Ik zie Bitcoin dan ook als een investering voor de lange termijn met een minimale tijdshorizon van 4 jaar.

Verbod door overheden
Overheden zullen het gaan verbieden is ook een veel gehoord argument. Uiteraard is er risico met betrekking tot regelgeving. Regeringen en financiële instellingen kunnen zelfs proberen Bitcoin te verbieden. We zagen dat China Bitcoin mining bijvoorbeeld al verbood. Ik denk dat dit soort maatregelen slechts een tijdelijk negatief effect hebben op het gebruik en de prijs van Bitcoin. Uiteindelijk zal de economische activiteit zich verplaatsen naar andere landen met gunstige wetten zoals we ook bij mining zagen. Landen zijn met elkaar in concurrentie dus een wereldwijde Bitcoin ban is vrij onwaarschijnlijk. Ik geloof dat de economieën in landen die Bitcoin het snelst omarmen uiteindelijk zullen floreren.

Amandant Research belichtte dit onderwerp ook in een recent rapport:

“een volledig verbod lijkt in de VS onwaarschijnlijk om drie redenen: Ten eerste is het gebruik al vrij wijdverbreid, waarschijnlijk vergelijkbaar met het gebruik van internet in 1995. Wat betekent dat het een grote kiezersbasis boos zou maken. Ten tweede, een verbod op bitcoin eigendom zou worden bestreden in de rechtbank omdat het fundamentele grondwettelijke vrijheden schendt. Ten derde zou een dergelijk verbod zeer moeilijk te handhaven zijn, wat zou leiden tot een streisandeffect.”

Streisandeffect is het verschijnsel dat pogingen van een persoon of instantie om informatie te verbergen of te verwijderen juist de aandacht op die informatie vestigen. Overheden zullen dit uiteraard willen vermijden. 

Hacks en veiligheidsrisico’s
Als laatste zijn er nog de angst voor hacks en veiligheidsrisico’s met betrekking tot Bitcoin. In het verleden hebben er meerdere geruchtmakende hacks plaatsgevonden. Let op, het Bitcoin protocol is nog nooit gehackt. Hacks vonden plaats op Bitcoin beurzen of via wallets. Erg vervelend omdat gebruikers daarbij flinke verliezen leiden. Het gaat hierbij bijna altijd om incompetentie. Er zijn twee soorten wallets waarop je Bitcoin kunt opslaan.  Een hot wallet is aangesloten op het internet. Deze zijn kwetsbaar voor hacks. Een cold wallet is een hardware (fysieke) wallet die niet verbonden is met het internet. 

Er zijn manieren om je bitcoins superveilig, in eigen beheer, op te slaan waarbij niemand toegang heeft tot je wallet. Hiervoor gebruik je altijd een cold wallet. Bitcoiners raden altijd aan om ze in eigen beheer te houden. Bitcoin is echter nieuw en redelijk technisch. Dit proces is dus niet voor iedereen even makkelijk. Allereerst moet je zorgen voor het veilig opslaan van je backup seed. Een backup seed geeft je altijd toegang tot je bitcoins voor het geval je hardware wallet beschadigd of kwijt raakt. Belangrijk hierbij is dat deze backup water en hitte bestendig is. Een steel plate is speciaal hiervoor ontworpen. 


Deze backup moet je dan op een veilige plek opslaan zodat niemand erbij kan. Immers, als je de backup bezit, heb je toegang tot de bitcoins. Daarnaast is het belangrijk om je naaste te informeren mocht er iets met je gebeuren. Al met al is het een redelijk technisch en tijdrovend proces. Er komt een grote en doorlopende mate van verantwoordelijkheid bij kijken.  Dit verklaart dan ook meteen het succes van marktpartijen die deze zorgen voor je uit handen nemen. Partijen die Bitcoin custody service aanbieden, zijn  gericht op het veilig opslaan van je Bitcoin. Je vertrouwt dan op de jarenlange expertise van kundige marktpartijen zoals bijvoorbeeld Blox. Het feit dat je bij blox alleen kunt uitbetalen naar je eigen bankrekening maakt het naar mijn mening extra veilig. Kies je toch voor een Bitcoin exchange, doe dan gedegen onderzoek. Kies een betrouwbare exchange en neem de juiste maatregelen om de veiligheid te verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tweefactorauthenticatie.

Al met al denk ik dat het meevalt met de gevaren en risico’s rondom Bitcoin. Maar zoals met elke investering is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen. Weeg de nadelen af tegen de potentiële voordelen voordat je een beslissing neemt. Ik denk dat we hier te maken hebben met de kans van je leven. Wil je hier meer over lezen dan verwijs ik je door naar mijn meest recente nieuwsbrief!


Wekelijks schrijft Bitcoin-kenner Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt hem daarnaast volgen via zijn gratis nieuwsbrief op substack.


Rick Hutting heeft een economische achtergrond en is een groot voorstander van Bitcoin. Hij verdiept zich al enkele jaren in het onderwerp en is van mening dat het een geniale uitvinding is die de wereld op een positieve manier gaat veranderen. Ons geldsysteem is stuk en Bitcoin is de oplossing.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.