Regulering

Weer Bitcoin ETF afgewezen door Amerikaanse waakhond

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft weer een voorstel voor een bitcoin ETF geweigerd, dit keer van First Trust en SkyBridge Capital.

Weer dezelfde argumenten

De aanvraag werd al in maart 2021 ingediend. Wellicht ken je de naam van SkyBridge Capital, dit fonds wordt geleid door Anthony Scaramucci, voormalig adviseur van Donald Trump.

In november werd ook al een bitcoin ETF afgewezen, deze werd ingediend door VanEck. De SEC gebruikt dezelfde argumentatie als destijds. Ze wijzen op de risico’s van fraude en manipulatie, en gooien het op het beschermen van beleggers.

Waarom ETF belangrijk is

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund. Investeerders kunnen daarmee profiteren van de koersbewegingen van bitcoin, zonder de cryptomunt daadwerkelijk te bezitten. De bitcoins worden namelijk door een fonds opgeslagen in een beveiligde bitcoin wallet.

Een bitcoin ETF is belangrijk voor de adoptie van bitcoin, want dit stelt grote institutionele partijen in staat om te investeren in bitcoin zonder technische kennis.

Toekomst van ETF

Er zijn al een drietal bitcoin-ETF’s gelanceerd in de Verenigde Staten. Deze drie ETF’s worden echter ondersteund door futurescontracten op bitcoin. Dus dat zijn afgeleide producten van een afgeleid product van bitcoin.

Een op futures gebaseerd fonds kan slechter of beter presteren dan de normale bitcoin koers, wat mogelijk kan leiden tot een premie of korting. Een futures-contract is een overeenkomst om een contract tegen een vooraf bepaalde prijs op een bepaald tijdstip in de toekomst te kopen of verkopen.

De koper van een futurescontract neemt de verplichting op zich om de onderliggende waarde te kopen en te ontvangen wanneer het futurescontract afloopt. De verkoper van het futures-contract neemt de verplichting op zich om de onderliggende waarde op de vervaldatum te leveren.

Futures al bekend bij SEC

In oktober, toen de eerste bitcoin ETF op futurecontracten werd goedgekeurd zei Gary Gensler, de grote baas van de SEC:

“BTC futures zijn de afgelopen vier jaar overzien door het zusteragentschap van de SEC, The Commodities Futures Trading Commission. Deze staan de afgelopen vier jaar dus onder toezicht van de federale regelgevers, en het is ook verpakt in de jurisdictie van de SEC via de Investment Company Act van 1940.”

Alle afgewezen bitcoin ETF’s zijn zogenaamde spot ETF’s. Hierbij worden echte bitcoins gekocht om de waarde van de aandelen uit het ETF op te baseren.

Deel
Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Bitcoin en altcoins diep in het rood, maar markt kan snel sterker worden

De cryptocurrency koersen kleuren weer dieprood. Bitcoin heeft ten opzichte van gisteren 4,4% moeten inleveren…

2 uur geleden

Crypto recap 18 mei: Ethereum (ETH), mining in China, en een bijzondere Japanse bank

In deze video behandelt Axel de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij…

12 uur geleden

Nederlandse toezichthouder AFM: bitcoin en andere crypto nog niet geschikt als betaal- of beleggingsmiddel

Een Nederlandse toezichthouder zegt dat crypto nog niet het juiste middel is voor investeringen.Paul-Willem van…

16 uur geleden

Cloudflare gaat Ethereum node draaien in experiment om ‘beter internet te bouwen’

Cloudflare is een web-beveiligingsbedrijf dat experimenteert met Web3 netwerken die Proof-of-Stake omarmen. Ethereum is daarbij…

20 uur geleden

Bitcoin analyse: de angst is al 2 jaar lang niet zo hoog geweest

Steeds meer mensen worden onzeker van bitcoin. De koers schommelt al een aantal dagen rond…

21 uur geleden

44 centrale banken praten in El Salvador over Bitcoin en financiële inclusie

Sinds dinsdag zijn 44 vertegenwoordigers van verschillende centrale banken en financiële instellingen neergestreken in El…

1 dag geleden

Open een gratis account bij BTC Direct en ontvang €10,- starttegoed!

Claim direct je €10,-