Ratingbureau Weiss geeft bitcoin hogere beoordeling: A-

Afgelopen vrijdag paste Weiss Ratings hun beoordeling voor bitcoin aan naar A-. Weiss Rating is ‘s werelds enige financiële ratingbureau dat zich bezig houdt met cryptocurrency’s.

Waarom krijgt bitcoin een betere beoordeling?

Weiss Crypto Ratings zegt dat het de algemene beoordeling van bitcoin heeft opgehoogd naar A- vanwege een verbetering van de fundamentals. Ook is het bureau positief over de verwachte prijs van bitcoin richting de block halving.

Heeft Weiss zelf bitcoin?

Hun volgende tweet over bitcoin is wel heel bullish voor een ‘onafhankelijk’ bureau. Ze voorspellen namelijk dat bitcoin zomaar meer waard kan worden dan het hoogtepunt van 11.426 euro. Maar ze waarschuwen ook voor een korte correctie.

Wat zijn die ratings?

Financieel ratingbureau Weiss Ratings is opgericht in 1971 en begon op 24 januari 2018 met het beoordelen van cryptocurrency’s. Ze lanceerden een nieuwe website onder de naam Weiss Cryptocurrency Ratings. Het hele idee hierachter was om elke week een algemeen rapportcijfer te geven aan de grootste en belangrijkste crypto’s.

Daarnaast wordt naast algemene cijfers, nog twee onderdelen apart beoordeeld: Market Performance en Technology / Adoption. De munten kunnen een beoordeling tussen de A en F krijgen. A is helemaal fantastisch en F is grandioos gefaald. Die drie onderdelen worden ook anders beoordeeld:

  • Algemene beoordeling: Dit is volgens Weiss een ‘uitgebreid, evenwichtig overzicht van alle factoren, gebaseerd op een complex algoritme, en dus niet een gemiddelde. Bij het maken van keuzes moeten beleggers zich primair op deze algemene beoordeling concentreren.’
  • Marketperformance: Dit wordt opgedeeld in risico en reward. Risico bekijkt het nadeel waar potentiële beleggers zich bewust van moeten zijn, wat de prijsvolatiliteit en de omvang van recente dalingen weerspiegelt. Reward bekijkt of het winstpotentieel voornamelijk gebaseerd is op koersmomentum en wat het recente rendement is voor beleggers. Weiss vindt deze twee voldoende om advies voor de korte termijn te kunnen geven.
  • Technologie en adoptie: Deze twee onderdelen kijken naar softwaremogelijkheden. Bij Technologie wordt rekening gehouden met factoren zoals niveau van anonimiteit, verfijning van het monetaire beleid, bestuursmogelijkheden, vermogen of flexibiliteit om code te verbeteren, energie-efficiëntie, schaal, en samenwerking met andere blockchains. Bij Adoptie wordt gekeken naar  werkelijke prestaties in de echte wereld, bijvoorbeeld in transactiesnelheid, netwerkbeveiliging en decentralisatie van mijnbouw. Ook wordt gekeken naar adoptie van de ontwikkelaars, de onderneming (uiteraard niet voor BTC) en bij het publiek. Weiss ziet dit gecombineerde cijfers juist als nuttig hulpmiddel voor langetermijninvesteringen.

Moet je nu je beleggingsstrategie hier op aanpassen? Uiteraard niet. Weiss is maar één raadgever en op gebied van bitcoin misschien niet eens een hele wijze.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.