Wereldbank kan El Salvador niet helpen met Bitcoin

De Wereldbank kan El Salvador niet helpen met de implementatie van bitcoin als wettig betaalmiddel, aldus een artikel van Reuters.

Wettig betaalmiddel, IMF uit zorgen

Op 9 juni werd het wetsvoorstel om Bitcoin als wettig betaalmiddel in het kleine Midden-Amerikaanse land te maken, aangenomen door de regering (62 van de 84 stemden ervoor).

Volgens een ander artikel van Reuters zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op 10 juni dat het zich zorgen maakte over wat El Salvador van plan is met Bitcoin te doen.

Gerry Rice, een woordvoerder van het IMF, zei tijdens een geplande persconferentie:

‘De goedkeuring van bitcoin als wettig betaalmiddel roept een aantal macro-economische, financiële en juridische kwesties op die een zeer zorgvuldige analyse vereisen… We volgen de ontwikkelingen op de voet en we zullen ons overleg met de autoriteiten voortzetten.’

Wereldbank kan niet helpen vanwege milieu en transparantie

Gisteren vertelde een woordvoerder van de Wereldbank via e-mail aan Reuters:

‘We zetten ons in om El Salvador op verschillende manieren te helpen, inclusief verbeterde transparantie voor valuta en regelgevingsprocessen. Hoewel de overheid ons benaderde voor hulp bij bitcoin, is dit niet iets dat de Wereldbank kan ondersteunen gezien de tekortkomingen op het gebied van milieu en transparantie.’

Concurrentie voor Amerikaanse dollar

De Wereldbank is ‘s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Zij verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De internationale bank is technisch gezien een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. De Wereldbank is eigendom van haar aandeelhouders en dat zijn landen. De VS is de grootste aandeelhouder.

Tot voor kort was het enige wettige betaalmiddel in El Salvador de Amerikaanse dollar. Met een beetje fantasie zou je kunnen bedenken dat de Wereldbank vanwege de belangrijke rol van de VS niet staat te wachten op concurrentie op de dollar.

Alejandro Zelaya, minister van Financiën in het kabinet van president Nayib Bukele, zei gisteren dat El Salvador ‘de Amerikaanse dollar niet als wettig betaalmiddel vervangt.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.