Wereldwijd 453.000 bitcoin in beslag genomen

De VS heeft door de jaren heen 198.000 bitcoin in beslag genomen naar aanleiding van strafzaken. Wereldwijd zijn er ongeveer 453.000 bitcoin in beslag genomen door overheden. 

Vorige week werd er veel gesproken over onderstaande tweet:

Uiteindelijk bleek dit vals alarm, het bericht is namelijk gebaseerd op een artikel uit 2013. In dat jaar werd Silk Road, van Ross Ulbricht opgerold. Met het sluiten van de online marktplaats nam de FBI 174.000 bitcoin in beslag, op dat moment 1,5 procent van alle bitcoin. Al deze coins zijn inmiddels alweer geveild.

Leuk feitje: In 2014 won investeerder Tim Draper de eerste veiling. Het is niet bekend hoeveel hij betaald heeft. Het tweede deel is in september 2017 voor 48,2 miljoen dollar geveild.

Afgelopen weekend was er ook een veiling in de Verenigde Staten. De US Marshals verkochten 660 in beslag genomen bitcoin. De bitcoins werden verspreid over zes kavels van 100 bitcoin, en één kavel van 60 bitcoin. Je kon dus met een goed bod in één klap bitcoinwhale worden.

De VS heeft nog niet al hun bitcoin verkocht. Volgens onderzoek van The Block, heeft het land nog tussen de 4.000 en 10.000 bitcoin in beheer. De rest is verkocht voor gemiddeld 780 dollar per bitcoin.

Het mysterie van SELEC

Op 19 mei 2017 maakte het Southeast European Law Enforcement Centre (SELEC) bekend dat ze meer dan 200.000 bitcoin in beslag hadden genomen. 

Het gekke is, in december van dat jaar werd dit weer tegengesproken. De Bulgaarse aanklager Ivan Geshev zei dat er helemaal geen coins in beslag zijn genomen. Er gaan verschillende geruchten:

  • Het is mogelijk dat SELEC geen toegang had tot de private keys.
  • Corruptie waardoor de bitcoin weggemoffeld zijn. SELEC heeft namelijk nooit de bitcoinadressen vrijgegeven.

Tel deze 200.000 bitcoin op bij wat de Verenigde Staten in beslag heeft genomen, plus nog wat kleinere inbeslagleggingen, dan kom je uit op ongeveer 453.000 bitcoin. Wil je de exacte cijfers inzien? Bekijk dan onderzoek van The Block.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.