Werkloosheidsclaims in de Verenigde Staten schieten omhoog, recessie in aantocht?

De meeste economen hadden na de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve al eerder op een recessie gerekend in 2023. In een tijdsbestek van slechts 14 maanden verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente van ongeveer nul naar de huidige range van 5,00 – 5,25 procent. Dat zorgt voor hogere leenkosten en een behoorlijke druk op de economie, die bedoeld is om de inflatie onder de duim te krijgen.

Inmiddels beginnen ook de werkloosheidsclaims te stijgen en lijkt de economie wat te verzwakken als gevolg van de renteverhogingen. Moeten we ons zorgen maken over een recessie?

Recessie in aantocht?

Het aantal Amerikanen dat zich heeft aangemeld als werkloze in de afgelopen week is op het hoogste niveau in 1 tot 1,5 jaar uitgekomen. De grootste toename in het aantal claims in bijna twee jaar tijd komt vooral voort uit problemen in Ohio, Minnesota en Californië.

Economen waarschuwen er echter voor om meteen teveel te lezen in deze cijfers. “De sprong in het aantal claims kan een teken zijn van een opleving in het aantal ontslagen, maar gezien de volatiliteit in het aantal claims van week tot week lijkt het te vroeg om al conclusies te trekken”, aldus Conrad DeQuadres van Brean Capital in New York.

Uiteindelijk kwam het aantal claims op 261.000 uit, terwijl verwacht werd dat er een getal van 235.000 stuks uit de machine zou rollen. Qua werkloosheid valt het in de Verenigde Staten nog wel mee. Die staat met 3,7 procent nog altijd op een historisch laag niveau.

Aantal werkloosheidsclaims Verenigde Staten. Bron: ForexFactory

Wat dat betreft lijken de zorgen om een recessie op dit moment nog wat overtrokken, maar we moeten niet vergeten dat we te maken hebben met een economie die tien jaar lang gewend raakte aan rentes van praktisch nul procent.

Wat betekent dat voor Bitcoin?

Als we in een recessie terechtkomen, dan is het nog maar de vraag of dat een goede zaak is voor Bitcoin. Op de korte termijn is de kans dan namelijk zeer aanwezig dat mensen naar fiatgeld vluchten. Uiteindelijk moet iedereen de rekening natuurlijk betalen in Amerikaanse dollars of in ons geval met euros.

Vaak zie je dat men in een recessie kiest voor die relatieve veiligheid en assets verkoopt om de rekeningen te kunnen betalen. Wat dat betreft is de kans klein dat een recessie in de eerste maanden een positieve impact op Bitcoin heeft.

Zodra centrale banken vervolgens de rentes verlagen en assets opkopen om de economie te stimuleren kan het juist interessant worden. Dan stijgt de hoeveelheid dollars in het systeem en neemt de relatieve schaarste van de Amerikaanse dollar af.

Dat zou juist weer het moment kunnen zijn dat investeerders op zoek gaan naar schaarste en bijvoorbeeld uitkomen bij Bitcoin of andere risico-assets.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.