Controversiële crypto regelgeving van directeur FTX dood?

Sam Bankman-Fried deelde twee weken geleden een voorstel voor meer regelgeving voor de crypto-industrie. De CEO van de geplaagde cryptobeurs FTX kreeg van vrijwel iedereen in crypto de wind van voren.

Nu zijn FTX op omvallen staat, lijkt zijn voorstel dood, dood, dood, dood, om Ryan Selkis te citeren.

Waarom crypto nu al beteugelen?

Afgelopen weekend schreven wij dit achtergrondartikel over de voorgestelde regelgeving. We gaan nu niet de inhoud in, maar je zou het kunnen samenvatten door te stellen dat hij crypto en DeFi nu al aan banden wil leggen, zonder dat de industrie volledig tot wasdom heeft kunnen komen.

Voor velen in de crypto-industrie was het onbegrijpelijk waarom hij de groei van crypto wil beperken met regelgeving. Maar zijn voorstel viel in eerste instantie niet op dovemansoren, althans in Washington dan, waar de regels worden gemaakt.

Voorstel crypto regelgeving is dood (voor nu)

Sam Bankman-Fried stortte dit jaar miljoenen dollars in politieke races en lobbykosten, en werd daarmee de bekendste stem van crypto in de wereld van beleidsvorming in Washington. Maar sinds bekend werd dat zijn cryptobeurs FTX waarschijnlijk wordt overgenomen door concurrent Binance, lijkt het voorstel voor meer regelgeving dood.

‘Het is dood. Dood, dood, dood, dood,’ zei Ryan Selkis, CEO van onderzoeksbureau Messari. Maar het kan ook zijn dat Selkis een persoonlijke vendetta heeft.

Het wetsvoorstel van Bankman-Fried werd door een handvol politici gedragen, van beide partijen. De Digital Commodities Consumer Protection Act zou de Commodities Futures Trading Commission nieuwe regelgevende autoriteit verlenen over cryptobeurzen.

Een conceptversie van het wetsvoorstel werd vervolgens gedeeld op de website van FTX en op Twitter. Voorstanders van het wetsvoorstel hoopten dat het zou kunnen worden gekoppeld aan een groter uitgavenpakket aan het einde van het jaar om het snel in de wet te krijgen.

Gezicht van voorstel is druk

Inmiddels is de internationale tak van FTX zo goed als omgevallen en dat maakt het veel minder waarschijnlijk dat het wetsvoorstel in de laatste maanden van 2022 tractie zal krijgen.

‘Dat gaat dit jaar niet gebeuren. De drijvende kracht achter het voor elkaar krijgen was Sam, en hij is op dit moment duidelijk bezig met andere zorgen, namelijk de verkoop van zijn internationale tak van zijn imperium aan Binance,’ zei Kristin Smith, directeur van de Blockchain Association.

‘Ik denk niet dat hij snel ter plaatse zal zijn in Washington.’

Smith zegt dat het lastig wordt zonder SBF, maar dat ze onverminderd doorgaat.

‘Sam heeft een bekend profiel, maar hij is niet de enige stem in de zaal. Velen van ons zullen doorgaan met het werk dat we hebben gedaan, ervoor zorgen dat beleidsmakers over deze kwesties worden opgeleid en doordachte ideeën aandragen over hoe verder te gaan met regelgeving.’

‘De industrie is goed gepositioneerd om een stem te blijven hebben in Washington en een productieve partner te zijn bij het uitstippelen van de juiste weg voorwaarts.’

Miller Whitehouse-Levine, beleidsdirecteur van het DeFi Education Fund:

‘Ik denk dat het lang zal duren voordat het stof met deze situatie is neergedaald, voordat mensen precies weten wat er is gebeurd en wat er gebeurt. En ik denk dat wat er ook gebeurt, het zeker een ongelukkige situatie zal zijn waar veel mensen veel van kunnen leren. En ik denk dat het vanuit dat perspectief het wetsvoorstel zou kunnen vertragen.’

Crypto heeft leiders nodig voor geloofwaardigheid

Terug naar Ryan Selkis van onderzoeksbureau Messari. Hij zegt dat de val van FTX de geloofwaardigheid van de crypto-industrie zal schaden.

‘De FTX-meltdown kan schade toebrengen aan de manier waarop beleidsmakers de industrie zien of wetgevers ertoe aanzetten wetgeving aan te nemen die de industrie belemmert.’ Selkis riep andere crypto-executives op om de komende maanden “op te treden en daadwerkelijk wat leiderschap te tonen” op het gebied van beleid.

Politicus Patrick Mchenry van de Republikeinse partij in de House Financial Services Committee grijpt de situatie van FTX aan om strenger op te treden.

‘De recente gebeurtenissen tonen de noodzaak aan van congresactie. Het is absoluut noodzakelijk dat het Congres een kader opstelt dat ervoor zorgt dat Amerikanen voldoende bescherming hebben en tegelijkertijd innovatie hier in de VS laat gedijen. Ik kijk ernaar uit om de komende dagen meer te leren van FTX en Binance over deze evenementen en de stappen die ze zullen nemen om klanten te beschermen tijdens de overgang.’

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wat een lulkoek

    9 november 2022