Whales verkopen binnen vier minuten bijna 400 bitcoin, koersdaling van zes procent

Alleen al op cryptobeurs Bitstamp zijn er gisteren 400 bitcoin verkocht in vier minuten tijd. Dat zorgde voor een flinke koersdaling op de beurs. De koers van bitcoin verloor ruim zes procent in nog geen vijf minuten. Inmiddels beweegt de koers zich weer wat rustiger en is het tijd om de balans op te maken.

Honderden bitcoin verkocht in korte tijd

De grafiek hieronder toont de bitcoin koers in dollar op Bitstamp. De rode en groene balkjes geven het volume aan. Ofwel: wordt er meer gekocht (groen) of verkocht (rood)?

 1. 14:41 uur: Er werden 124 bitcoin verkocht, toen voor een waarde van bijna een miljoen dollar.
 2. 14:42 uur: Een minuut later leek het tij even te keren, maar een verkoop van 124 bitcoin drukte de prijs van bitcoin nog verder omlaag.
 3. 14:43 uur: Zowel om 14:43 als om 14:44 werden er 75 bitcoin verkocht.

Elke minuut daalde de koers van bitcoin daardoor met honderd dollar.

Dit patroon was overigens niet alleen bij Bitstamp te zien, maar ook op andere internationale beurzen. Denk bijvoorbeeld aan Coinbase, Bittrex en Bitfinex. Bij al deze beurzen begon bitcoin precies op 14:41 uur te dalen.

Hebben de whales van Wall Street hiermee te maken?

De vraag is nu waarom er in korte tijd zoveel bitcoin verkocht wordt. Heeft Wall Street hier misschien iets mee te maken?

Bij CME Group kan je handelen in bitcoin futures. Met bitcoin futures is het mogelijk om te speculeren op de koers van bitcoin. Ga je long, dan gok je op een koersstijging. Bij een short ga je juist uit dat de koers gaat dalen.

Elke laatste vrijdag van de maand lopen de bitcoin future contracten af. Omdat de contracten worden afgehandeld in dollar is het niet mogelijk om via CME Group invloed uit te oefenen op de koers. De prijs van bitcoin bij CME Group wordt daarnaast niet bepaald door vraag en aanbod, maar is een gemiddelde van de bitcoin prijs van Bitstamp, Coinbase, Kraken en itBit.

Geruchten gaan dat handelaren in bitcoin futures ook een flinke vinger in de pap hebben bij cryptobeurzen zoals Bitstamp en Coinbase. Gaan deze handelaren short op bitcoin, dan kunnen zij op een reguliere beurs zoals Bitstamp veel bitcoin verkopen. Dan verdienen zij extra veel geld, omdat ze van tevoren hebben gegokt op een koersdaling.

Precies een maand terug, op 24 september daalde bitcoin ook ineens erg hard. De situatie van toen lijkt verdacht veel op die van nu:

Record-volume op Bakkt

Waar verliezers zijn, zijn dus zeker ook winnaars. Slimme investeerders proberen geld te verdienen met een koersdaling. En dat zag je ook terug op bitcoin future platform Bakkt. Die beleefde gisteren zijn beste handelsdag ooit. Gisteren zijn er 640 bitcoin verhandeld op Bakkt, ter waarde van ruim 4,8 miljoen dollar.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • De daling komt omdat er 400 verkocht zijn en bij bakkt 640 weer ingekocht… ja klinkt vrij logisch…

  24 oktober 2019
 • Tja als die kl****”***n er zich mee gaan moeien dan wordt het niks

  24 oktober 2019
 • Whales hebben zo net 200 stuks gekocht. Vergeet niet: voor elke verkoper is er een koper en omgekeerd

  25 oktober 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.